Воден от разбирането, че безкомпромисното прилагане на буквата на Закона

...
Воден от разбирането, че безкомпромисното прилагане на буквата на Закона
Коментари Харесай

Началникът на НСО: Подадох оставка пред президента Радев!

 Воден от разбирането, че безкомпромисното използване на буквата на Закона за Националната работа за защита, на Правилника за неговото използване и използваното към активността на НСО законодателство за отбрана на класифицираната информация и най-много от правилото, че профилираната военизирана Национална работа за защита е деполитизирана институция, отказвах да бъда въвличан в политическа обосновка и отклонявах обществено всеки опит за политическо влияние върху Службата.

По същността на своята активност НСО охранява представителството на българската държавност, излъчено от българския народ. НСО пази българската държавност, без значение от качеството, стойностите и възгледите на представляващите българския народ. НСО е неизменим значителен детайл от системата за отбрана на националната сигурност на Република България и такава ще бъде.

За страдание и макар откритите апели директно след встъпването ми в служба на 30 септември 2019 година, не бе проявена политическа воля за промени в Закона за НСО, които да разрешат да бъдат осъществени вътрешни трансформации на Службата и тя да се трансформира в по-ефективна, ефикасна и действена държавна охранителна работа. Държа да подчертая, че минусите на Закона за НСО не произтичат от качествата на тези, които го ползват.

През миналите дни и седмици името на Националната работа за защита, чиновници на НСО и персонално моето име, неведнъж бяха замесвани в подтекста на политически стимулирани и обществено аргументирани ходове на участници в политическия развой. С общественото си държание Националната работа за защита сподели, че може да ползва законодателството точно такова, каквото е сътворено от политическото посланичество. НСО прецизно се придържа и към правилото си да не разкрива каквато и да било информация – директно или индиректно, обвързвана с охраняеми лица, без значение от многократните опити тази позиция да бъде компрометирана посредством разкриването на такава информация от представители на държавната власт. В НСО хора с имунитет няма.

След общественото откриване на информация, обвързвана с оперативната активност на службата и декларативният отвод от съдействие, което одобрявам за акт на снемане на доверието към себе си от страна на структури сътрудници в оперативната работа на НСО, както и от страна на президента, заявих пред Президента на Републиката волята си да се отдръпва от длъжността Началник на Националната работа за защита.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР