Воден лук с боров мед, биволско сирене и хвойна е

Воден лук с боров мед, биволско сирене и хвойна е ...

Воден лук с боров мед, биволско сирене и хвойна."Воден лук с боров мед, биволско сирене и хвойна" е пълното име на тази авторска рецепта на Милен Панев. Тя е част от специалния проект "Съвременна българска кухня" в "Дневник", който представя 20 от най-добрите готвачи на България и техни рецепти. Повече за Милен Панев - тук, а за проекта - в края на текста.

Измийте лука, почистете го внимателно и добавете боров мед, хвойна и сос терияки. Сложете всички съставки в малък тиган и полейте с разтопено масло. Загрейте фурната до 160°C и гответе лука 50 минути. За пълнежа разбъркайте биволското сирене с пчелен прашец и сол и напълнете сготвения лук със сместа.

Разтопете патешката мас в тиган на 70°C и сгответе в нея репичките, граха и гъбите за 8-10 минути. Прехвърлете зеленчуците в чиния, отцедете мазнината и овкусете със сол и черен пипер. Отделете част от граха в друга чиния, за да го използвате по-късно за сферификация.

За декорация използвайте 1/2 от киселеца, с който да направите прах.

От тесто за прясна паста направете пръстени и ги печете в предварително загрята на 80 ̊C фурна в продължение на 2 часа. Охладете пръстените и ги запържете в маслена баня. При сервиране поръсете чинията с пудра от киселец.

Необходими продукти за 1 порция

300 г воден лук
200 г киселец
180 г грах
100 г патешка мас
70 г прясно биволско сирене
60 г репички
50 г гъби
50 мл сос терияки
30 г масло
30 г боров мед
3 г калциев хлорид
2 г алгинат на прах
1 г пчелен прашец
1 г семена от хвойна
черен пипер
сол
прясна паста за декорация
микро листа за декорация

В "Съвременна българска кухня" всяка седмица в четвъртък ще ви запознаваме с един от готвачите и ще публикуваме първата негова рецепта. В петък, събота и неделя ще излизат още три авторски предложения. Рецептите са от книгата на Илиан Илиев - "20 български топ готвачи". Тя е издадена от "Кактус" - издателството на Иван Манчев, по-популярен като шеф Манчев (разговор с него четете тук).

Всичко, което трябва да знаете за:Съвременна българска кухня (52)

Източник: dnevnik.bg