Воден лед за ракетни двигатели, хелий-3 като източник на енергия

...
Воден лед за ракетни двигатели, хелий-3 като източник на енергия
Коментари Харесай

„Дер Шпигел“: Лунният блян на САЩ

Воден лед за ракетни мотори, хелий-3 като източник на сила - на Луната има забавни първични материали. Но кой има право да ги употребява? Американската галактическа организация на НАСА чака своите сътрудници да поддържат спорното ѝ правно състояние.

Агенцията в действителност ли има вяра, че след четири години американските астронавти още веднъж ще могат да кацнат на Луната, попита Дъг Ловеро, или проектът е „ свален от масата “ поради пандемията? „ Това освен е на масата, той е масата “, отговори ръководителят на отдела за галактически полети на НАСА.

НАСА има намерение – по думите на президента Доналд Тръмп - да се върне на Луната. И работи интензивно над това.

Когато американците дохвърчаха до най-близкия сателит на Земята в края на 60-те-началото на 70-те години на предишния век, те нарекоха програмата си в чест на гръцкия господ Аполон. Връщането там би трябвало да се случи под името на сестра му близначка Артемида. През 2024 година трима или четирима астронавти би трябвало да отидат на Луната с пуск от галактическия център Кенеди във Флорида.

Свръхтежката ракета Space Launch System, на стойност близо 2 милиарда $, с Orion, европейско-американска капсула, ще ги изведе на окололунна орбита. Там двама астронавти ще се трансферират на модул, издигнат от една частна компания, който ще ги докара до Луната, покрай южния полюс, на който ще останат съвсем седмица.

Полет до Луната като подготовка за бъдеща задача до Марс

НАСА постоянно е изтъквала, че връщането на Луната ще бъде освен това от PR деяние за кино камери. Става дума за дълготрайно наличие на друга планета. В идеалния случай това би трябвало да е подготовка за бъдеща задача до Марс. В същото време интернационалното партньорство би трябвало да играе избрана роля. Но по какъв начин би трябвало да наподобява в елементи това съдействие? За това НАСА създаде няколко хрумвания. Американците желаят да сключат интернационалните контракти със страни, които също се интересуват от проучването на Луната.

Основните положения на програмата „ Артемида “ стават известни едвам в този момент. Говорим за помощ при проблеми, за съдействие сред разнообразни страни, за попречване на образуването на галактически парчета и за създаване на запаси на Луната, за отбрана на съществуващи американски площадки за кацане и за основаване на по този начин наречените зони за сигурност към бъдещи бази. Други страни не би трябвало да правят никаква активност в тези зони.

„ Предложените правила не би трябвало да бъдат отхвърляни от никоя виновна галактическа страна “, съобщи Майк Голд, вицепрезидент на НАСА по интернационалните въпроси. „ Благодарение на „ Артемида “ се надяваме, че бъдещето ще наподобява повече на филма„ Стар Трек “, а не на „ Междузвездни войни “.

Ловете риба, без да претендирате за целия океан

Водният лед, легнал в дълбоки кратери, е един от най-интересните запаси на Луната. Може да се употребява като гориво за ракети. Много е писано за лунния прахуляк като строителен материал или за хелий-3, съдържащ се на Луната. Дори добивът би могъл да бъде действителност на Луната.

По принцип от 1967 година към този момент има интернационално съглашение, уреждащо сходни дейности. Повече от 100 страни - в това число Съединени американски щати - подписаха този галактически контракт. Той задължава, наред с други неща, да употребяват пространството за мирни цели, не разрешава разполагането на оръжия за всеобщо заличаване там и дефинира, че никоя страна не може просто да завладее някое небесно тяло. Както споделят в НАСА, програмата „ Артемида “ вкарва този контракт в живота.

„ В исторически проект това съглашение е основано, с цел да попречи на мощните страни да вършат каквото им харесва в космоса “, изяснява експертът по интернационално право Щтефан Хобе, началник на Института за въздушно, галактическо и кибер право в Университета на Кьолн в изявление за сътрудник на „ Шпигел “. „ Проблемът е, че този галактически контракт не дефинира ясно правната обстановка в някои точки. “

Не е ясно дали частните лица могат да употребяват благосъстоянието на космоса за облага, да вземем за пример, когато създават добива на потребни изкопаеми на Луната или на метеорити. Съединени американски щати имат вяра, че могат. От тяхна позиция такива запаси могат да бъдат извлечени, даже в случай че официално не принадлежат на разработчика. Можете също да ловите риба, без да се преструвате, че притежавате целия океан.

„ Правото би трябвало да бъде на страната на по-слабия “

„ Намирам тази позиция за неверна “, споделя Хобе. „ Но въпреки всичко можеш да я оправдаеш по някакъв метод. “ Програмата „ Артемида “ би трябвало да фиксира правното състояние на американците за техните сътрудници по американската лунна стратегия. И това възмущава юриста: „ За следващ път се сблъскваме със обстановка, в която огромните диктуват на дребните какво би трябвало да създадат. Но законът би трябвало да е на страната на по-слабите. “

Специално съглашение от 1979 година, по този начин нареченото „ Споразумение за активността на страните на Луната и други небесни тела “, е да контролира на многостранна основа характерните условия за потреблението на Луната и други небесни тела от страни и частни компании. Но единствено 18 страни са утвърдили текста, тъй че доста от тях считат контракта за неуспех. На първо място, тъй като Съединени американски щати интензивно се опълчиха на съглашението.

„ Струва ми се неприлично и лицемерно, когато някой първо торпилира всички интернационалните старания за реализиране на съглашение “, възмущава се Хобе, „ а по-късно той споделя, че няма правила и в този момент би трябвало да направи всичко самичък. “

По принцип тъкмо това вършат Съединените щати с „ Артемида “. „ Няма да чакаме съглашение, което да е в сходство с нашите национални ползи “, цитира списание The Verge специалиста по астронавтика Кристофър Джонсън от Фондация Secure World. „ Ние имаме вяра, че можем да летим до Луната и да използваме запаси там. Следователно ще летим до Луната и ще използваме нейните запаси. И ние ще създадем това в партньорство с други страни “.

Един от тези, които биха могли да станат сътрудник на Съединените щати, е ръководителят на Европейската галактическа организация (ECA) Ян Вьорнер. Европейците работят по основаването на безпилотен лунен уред, в допълнение, те биха желали един или повече астронавти от Европа да станат членове на експедицията на НАСА. Така немският астронавт Александър Герст, който два пъти е летял до МКС, и Матиас Маурер - той би трябвало да лети там при започване на 2022 година - неведнъж са заявявали, че са подготвени да станат участници в задачата. В Европейския център по космонавтика в Кьолн се основава подготвително съоръжение, наречено „ Луна “, на което ще се вършат подготовки за полети до земния сателит.

Договорът на немеца Ян Вьорнер като началник на ECA в централния офис в Париж ще бъде годен до това лято. „ Ние деликатно ще обмислим американските оферти, “ сподели той в изявление за „ Шпигел “. „ По принцип имам вяра, че това е верният метод. Но би трябвало да подсигуряваме, че лунната стратегия остава интернационална. Важно е да използваме спътника си дружно. Трябва да пазиме Луната и да не позволяваме на варварското създаване на ресурсите да стартира там, както се случва на някои места по Земята. “

Остра рецензия от Русия

Преди няколко години Вьорнер предложи концепцията за интернационално лунно село, „ което би трябвало да бъде отворено за всички народи “. Но НАСА не е подписала документа с неговите оферти. Доколко интернационална ще стане програмата „ Артемида “, ще покаже времето. Шефът на НАСА Джим Брайденстайн разгласи интереса на Япония и Канада.

Но от Русия пристигна остра рецензия. „ Принципът на инвазия е еднакъв, дали става дума за Луната или Ирак “, написа в Туитър Дмитрий Рогозин, някогашен вицепремиер и сегашен началник на „ Роскосмос “. Според него този, който събере коалиция от интернационалните сили, ще реализира нещо като Ирак или Афганистан.

И НАСА няма право да изпраща оферти за съдействие в Китай. Сътрудничеството в Космоса с Поднебесната империя е неразрешено от няколко години с решение на Сената. Но Пекин все пак съобщи, че е подготвен във всеки миг „ да даде по-голям принос за основаването на общественост в името на общото бъдеще за човечеството “. /tribune.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР