Воден апокалипсис в Котел. Както БЛИЦ писа реката, която минава

...
Воден апокалипсис в Котел. Както БЛИЦ писа реката, която минава
Коментари Харесай

Ужасът в Котел: За миг цели улици изчезнаха, срутиха се къщи

Воден апокалипсис в Котел. Както БЛИЦ писа реката, която минава през града, е излязла от коритото си и е заляла къщи по поречието.

Реката излезе и на основния директен път минаващ през Котел предизвиквайки пътен безпорядък и суматоха. Нанесените материални вреди са големи, десетки фамилии са с тотално унищожена покъщина и имущество.

От приливната вълна има отнесени и безследно изчезнали домашни животни, в неопределеност са две магарета и кон. На доста семейства са отнесени и дървата за огрев. Към момента няма данни за потърпевши хора при бедствието.


Бедствено състояние е оповестено в Котел откакто в сряда следобяд ниската част на града беше наводнена. Това разгласи кметът Коста Каранашев. 20 къщи са наводнени, а настилката на няколко улици е отнесена от мощната вода. Падналото количество дъжд за близо час е било 80 литра на квадратен метър.

Настилката по няколко от засегнатите улици на града към този момент не съществува, а мощната вода е срутила минимум две постройки, които локалните настояват, че са били обитаеми жилища. Хората описаха следното за сполетялото ги злополучие:
„ Щяхме да умрем. Всичко се случи за един момент. Никой не можеше да влезе да ни помогне. Голяма вода беше. “
„ Напълниха се къщите, а децата ми бяха сами. Водата беше над метър. “
„ Стената падна. Къщата на съседите се наводни - водата беше над метър и всички мебели са извън. “

Кметът на града Коста Каранашев сподели, че ще активизира целия запас на общината за справяне с вредите от бедствието:
„ В момента описваме вредите. Ходим по къщите. Виждаме къде какво се е случило. Предстои организация на всички общински чиновници, ще помолим и Горското стопанство да ни помогне, с цел да може всичко, което е по пътната мрежа да бъде изнесено ", разяснява той, представен от БНР.

Каранашев сподели, че на идната сесия на Общинския съвет тази седмица ще внесе предложение за разпределяне на парични компенсации на потърпевшите фамилии, както и че на празника на града в събота ще открие дарителска акция. Освен това ще разчита и на страната за възобновяване на вредите.










ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР