Водата за уста е един от най-популярните продукти за устна

...
Водата за уста е един от най-популярните продукти за устна
Коментари Харесай

Сок от цвекло вместо вода за уста

Водата за уста е един от най-популярните артикули за джука хигиена, с който обезвреждаме бактериите в устната празнина. По-голямата част от марките обаче съдържат алкохол и други съставки, които мнозина не желаят да употребяват постоянно, по тази причина и търсят по-натурални заместители. Е, сигурно не ни е минавало през мозъка, че може да използваме зеленчуков сок да вземем за пример.

Изследователи от University of the West of Scotland откриват, че молекула, наречена нитрат, която се намира в листните зелени зеленчуци, има по-малко странични резултати и е по-полезна за оралното здраве от известни води за уста на пазара.

Учените провеждат експеримент с професионални спортисти, които по време на съревнование одобряват специфични енергийни гелове с високо съдържание на захар. И потвърждават, че сокът от цвекло защищава зъбите от киселинни спортни питиета и въпросните захарни гелове. Затова се допуска, че може да се използва като предварителна защита против развиването на кариеси.

Въпреки това тъкмо сокът от червено цвекло не е добра концепция да използваме за изплакване на зъбите, тъй като може да докара до тяхното оцветяване. Вместо това е по-добре да заложим на други листни зеленчуци като спанак и зеле, които също съдържат въпросните нитрати.

Техният резултат се дължи на това, че се трансформират в азотен оксид в устната празнина. А той оказва помощ да се спре свръхрастежа на неприятните бактерии и понижава киселинността, като по този метод обезврежда предпоставките за кариеси или болести на венците, изяснява Daily Mail.

Освен това липсва един непряк резултат от потреблението на вода за уста с хлорхексидин. И това е, че се отстраняват както неприятните, по този начин и положителните бактерии в устната празнина. И по този начин учените считат, че се укрепва и антимикробната устойчивост, която така и така в този момент е наболял проблем.

Нитратите пък съумяват да култивират здравословен баланс сред положителни и неприятни микроорганизми в устата. Дори предходни проучвания демонстрират, че пиенето на сок от маруля в продължение на две седмици понижава възпалението на венците и покачва равнищата на положителни бактерии при пациенти, страдащи от заболяване на венците. Затова цвеклото може да не е най-хубавият избор, само че здравословна опция за джука хигиена въпреки всичко има.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР