Водата в Софийска област и Перник поскъпва с близо 50%.

...
Водата в Софийска област и Перник поскъпва с близо 50%.
Коментари Харесай

Къде и с колко ще се оскъпят сметките за вода и ток?

Водата в Софийска област и Перник нараства с близо 50%. Комисията за енергийно и водно контролиране разиска новите препоръчани цени на свое съвещание, а такива се чакат и за тока, и парното от 1 юли. Окончателно решение ще бъде взето в края на юни.

Къде и кои сметки ще се оскъпят?

Николина от Перник и в този момент едвам съумява да заплаща сметките си. С пенсия от 620 лева и трима правнуци, които са ѝ на посетители за ваканцията, новата цена на водата я тормози. Ако в този момент в региона заплащат 2.43лв. за кубик, препоръчаната цена от 1 юли е 3.63 лева Синът ѝ Красимир ѝ оказва помощ, само че пресмятат, че ще им е мъчно.

" Зависи какъв брой хора сме тука, в случай че сме по-често - знаете, пералня, мивка, си върви. Парно, ето сутринта ми е пристигнало парно 43 лева като не употребявам нищо ", споделя Красимир.

" С най-голяма спестовност и бедност си заплащам сметките. За ток имам 90 лева Не е ли срамотия? Зимата съм палила печка на въглища и дърва, а това е единствено за ток. Срамота е ", споделя Николина Тодорова.

Управителят на ВиК Перник изясни, че разноските им се усилват, а приходите не, а сега се построява и водният цикъл в региона.

" Както материалите, по този начин и горивата, по този начин и токът в едни интервали много по-висок, и това е нещо, с което ние не можем, да се оправим и би трябвало да поемем тези разноски. Може би, в случай че беше по-плавно това нарастване, щеше да се отрази много по-спокойно от обществото. През 2021 година ни беше последното нарастване на цената - с 6 стотинки ", сподели Борислав Иванов, шеф на ВиК Перник.

Малко по-малко, в сравнение с в Перник, ще бъде повишаването в София област 44% - или 3,69 лева за кубик с Данък добавена стойност. Според специалисти това е предстоящо и дълго отлагано.

" Специално за цените на водата тлеят доста от дълго време. Там има едни капиталови стратегии, които бяха признати от сдруженията и изискват да бъдат осъществени, защото в противоположен случай ни чака наказателна процедура против България ", сподели Иван Хиновски, енергиен специалист.

Срещу нарастването се разгласи омбудсманът, съгласно която то не е стопански обосновано и липсват гаранции за възстановяване на качеството на услугата. Не намира логичност и за повишаването на парното и топлата вода - предлагането е услугата да се усили с до половин %.

" Тя не се покачва. Тя остава същата. Половин % - приказваме за стотинки. Разликата в това какъв брой ще заплати клиентът идва ДДС-то и какъв брой ще заплати клиентът, в случай че то стане 20%. По хипотеза то ще стане, в случай че не се вземе друго решение ", сподели Кремен Георгиев, ръководител на Асоциацията на топлофикациите.

" Първият фактор - това е възобновеното Данък добавена стойност, всички го знаят. Вторият факт е, че навлизайки в летния интервал понижава потреблението ", сподели Иван Хиновски.

Обсъжда се и нарастване на цената на тока за битовите консуматори - приблизително с 3.63 на 100.

" Това се дължи главно на ниската планирана цена на свободния пазар, която дават от КЕВР. Ако предходната година прогнозната цена е била 430 лева, към 436 лева, тази година тя е със 180 лева по-малко - към 250 лева е прогнозната цена. Това е извънредно елементарно преодолимо и не съставлява компликация за битовите консуматори ", сподели Еленко Божков, енергиен специалист.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР