Водата в Самоков скочи внезапно от 1,55 на 2,59 лева

...
Водата в Самоков скочи внезапно от 1,55 на 2,59 лева
Коментари Харесай

В Самоков питат защо водата внезапно поскъпна 

Водата в Самоков скочи ненадейно от 1,55 на 2,59 лв. за кубик . И хората там се питат за какво става по този начин в регион като техния, който в никакъв случай не е бил заплашен от безводие.  
Кметът на общината Владимир Георгиев употребява персоналния си профил във фейсбук, с цел да изрази своята позиция по проблема.

На процедура повишаването на водата е от началото на ноември месец . То обаче излиза наяве едвам в този момент, когато хората са си получили сметките. Увеличението не касае единствено Самоков, а общо 22 общини в обособената територия на Асоциацията по ВиК – област София. "
Последно присъединена към Асоциацията е община Ботевград.  На процедура искане за повишение цената на водата е правено от „ ВиК “ ЕООД още от 2016 г ., само че поради това, че територията не е консолидирана, не се е одобрявало. После пък самото присъединение на Ботевград не е било отразено в документите на „ ВиК “. Административното произвеждане по разглеждане на бизнес проекта и на заявката за нови цени от сдружението е било обновено при започване на тази година.
Поскъпването в този момент обаче е станало при малко странни условия . То не е било утвърдено от Общото заседание на АВиК – област София. Въпреки това настояването е импортирано от шефа на „ ВиК “ ЕООД Никола Нитов и след избрани корекции е утвърдено.
Представител на Омбудсмана по време на съвещанието в КЕВР, извършено на 30 октомври, е показал, че в отчета липсва информация дали са провеждани съвещания с потребителите и какви са резултатите от тях . Според Омбудсмана остава неизяснено и дали АВиК - област София, е съгласувала бизнес проекта и ценовото предложение, защото липсват данни дали бизнес проектът е показан в КЕВР със съгласувателно мнение на АВиК. Отбелязал е, че през последните три месеца към институцията са се обърнали поданици на десетки обитаеми места за подпомагане във връзка чести спирания на водоснабдителната услуга. Заради това е сложил слага въпроса след утвърждението на бизнес проекта какво друго, с изключение на цената на услугата, ще се промени - планувани ли са вложения, които да подобрят качеството на водоподаването и прочие  
Нитов по време на съвещанието дава отговор, че планът за бизнес проект е импортиран в АВиК и два пъти не е извършено съвещание, заради липса на кворум. Според него това евентуално се дължи на политическата конюнктура към оня миг – осъществяване на локалните избори. Той смята, че това е безмълвно единодушие на представителите на общините в лицето на кметовете.
По въпроса за постъпилите до Омбудсмана тъжби показва, че на територията на Софийска област има над 270 обитаеми места , в това число и такива, където живеят по пет-шест поданици и водоснабдяването там в огромната си част е посредством помпи, което извънредно доста способства за разноските на сдружението .
Мрежата, която се обслужва в цялата Софийска област, е над 3000 км и заради засушаването е имало проблеми с някои от обитаемоте места. Декларира, че са положени изключителни старания и казусът с водоснабдяването на тези обитаеми места е решен. Изразява вяра, че бизнес проектът ще бъде утвърден и сдружението ще може да поеме отговорностите си към доставчиците, главните от които са към ЧЕЗ.
Изразява вяра, че вследствие окрупняването в област София, след присъединението на община Ботевград, сдружението ще може в идващия програмен интервал да взе участие в Оперативна стратегия „ Околна среда “ и в обитаемоте места с над 10 хиляди поданици да бъдат вложени вложения за възстановяване на водопреносната мрежа. В умозаключение моли към Комисията да бъде признат оферти бизнес проект, с цел да може сдружението да действа обикновено.
По време на съвещанието се открива и полемика във връзка с „ ВиК Чамкория – 2006 “ ЕООД – Самоков.
Нитов прецизира, че това сдружение е благосъстоятелност на община Самоков, то обслужва канализационната система и една пречиствателна станция за отпадъчни води на територията на к.к. Боровец. Допълва, че „ ВиК “ ЕООД, което той управлява, не обслужва канализационната система на курортния комплекс, а само водоснабдителната. 
Така препоръчаната за 2019 година единна сложна цена на ВиК-услугите за всички битови клиенти на обслужваната територия (на гравитачно, смесено и помпажно водоснабдяване) е да бъде в размер на 2,593 лева./куб.м. с Данък добавена стойност. 
Според документите тези цени са под равнището на обществената търпимост за 2019 година –  4,468 лева./куб. м.
Имало е двуседмичен период, в който заинтригуваните страни могат да внесат писмени мнения, по които регулаторът ще се произнесе.
Окончателното решение за одобрение на бизнес проекта и цената на ВиК-услугите в обособената територия на АВиК- област София, е взето на закрито съвещание на КЕВР на 30-ти октомври.  
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР