Водата в Хасково вече е годна за пиене и готвене,

...
Водата в Хасково вече е годна за пиене и готвене,
Коментари Харесай

Водата в Хасково е годна за пиене и готвене

Водата в Хасково към този момент е годна за пиянство и готвене, твърдят от Министерството на здравеопазването. От Института по нуклеарна енергетика и нуклеарни проучвания към Българска академия на науките са изпратили резултатите от анализите на пробите питейна вода за откритите стойности на изследваните радионуклиди, взета от крана при потребителя в гр. Хасково след метаморфоза на водоснабдяването.

Данните са предоставени на Националния център по радиобиология и радиационна отбрана, чиито специалисти са пресметнали стойностите на здравнозначимия индикатор индикативна доза. Получените резултати демонстрират стойности от 0, 0262 до 0,0807 mSv/у, което е под нормативно избраната параметрична стойност от 0,1mSv. Установените сходства с нормативните условия на подаваната все още във водоснабдителната мрежа на Хасково питейна вода, дават съображение да се анулира наложеното от здравните управляващи ограничаване за прилагане на водата за пиянство и готвене.

Този извод е предложен и в Експертното мнение на Световната здравна организация, получено в Министерство на здравеопазването. В своето мнение специалистите на СЗО показват поддръжка към дейностите, подхванати от здравните управляващи, и дефинират взетите ограничения като съответни и навременни.

С цел запазване на публичното здраве органите на държавния здравен надзор, респективно - Регионалната здравна ревизия в Хасково ще продължи да прави прецизен и учестен надзор върху активността на водоснабдителното сдружение за осъществяване на отговорностите му да доставя качествена и безвредна питейна вода на жителите.

Остава възбраната към водоснабдителното сдружение за водоподаване от 7 тръбни кладенци на ПС 1 и ПС 2, за които е открито противоречие на подземната вода с нормативно избраните условия.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР