Водата в един от фонтаните в Докторската градина в столицата

...
Водата в един от фонтаните в Докторската градина в столицата
Коментари Харесай

Честит празник, неблагодарници! Скулптор оцвети в червено водата в столичен фонтан

Водата в един от фонтаните в Докторската градина в столицата осъмна оцветена в алено. Върху бял чаршаф е изписано “9 септември 1944 година Честит празник, неблагодарници ”. Арт провокацията е дело на скулптора Андрей Врабчев. Пред Свободна Европа той разяснява, че концепцията му е да провокира размисъл по отношение на събитията, настъпили след тази дата. Той ги назовава “кървава баня " и счита, че датата не би трябвало да се крие зад маската на антифашистката битка, написа svobodnaevropa.bg.

``
реклама

В комунистическата историография датата 9 септември 1944 година в началото се дефинира като „ национално въстание “. На тази дата е осъществен боен прелом, свалено е държавното управление на Константин Муравиев, което ръководи едвам седмица. Още предния ден стартира навлизането на алената войска на българска територия. На власт идва държавното управление на Отечествения фронт.

“Цялото българско общество би трябвало да е наясно с тази дата и случилото се след нея, тъй като не може да се реализира помиряване сред хората поради тези събития и постоянно ще стои като някаква делителна линия ”, разяснява Врабчев.

Миналата седмица стана ясно, че на 9 септември 2019 година посолството на Русия открива в София галерия, чийто рекламен афиш в обществените мрежи в началото беше озаглавен " Освобождаването на България ". Това провокира остра реакция на Министерството на външните работи (МВнР) в София. Посолството на Руската федерация изрази удивление от тази реакция.

Това също е предизвикало актьора да оцвети водата в цвят, наподобяващ кръв. “Направо ни нарекоха неблагодарни и ни споделиха, че надали не би трябвало да честваме ", разяснява Врабчев.

През април скулпторът предизвика и с друметрова говореща пластмасова скулптура на премиера Бойко Борисов. Тя беше сложена на разнообразни места в центъра на столицата. Монументът е бил приключен от дълго време, само че за първи път беше показан пред аудитория, освен това на оживено място, едвам на първи април.



Ивайло Везенков
Ивайло Везенков е публицист в Свободна Европа. Завършил е българска лингвистика в Софийския университет „ Св. Климент Охридски “. Първите си стъпки като публицист прави в радиото. Работил е в бТВ и Би Ай Ти. През 2016 и 2017 година е стипендиант на Fulbright в Аризонския държавен университет. Специализирал е в CNN.

[email protected]

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУК  0  2 Collector (преди 2 минути) Рейтинг: 5760 | Одобрение: 4040 Комунизмът, избил интелигвнцията и покровителствл аграрите, е разгласен за незаконен! COLLECTOR OF ENVY AND HATRED ООД Напиши коментар
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР