Водата от Лековитата чешма край село Горен чифлик се оказа

...
Водата от Лековитата чешма край село Горен чифлик се оказа
Коментари Харесай

Водата от Лековитата чешма във варненско село се оказа пълна с бактерии

Водата от „ Лековитата чешма ” край село Горен чифлик се оказа негодна за пиянство и цялостна с микроби. Това сочат данните на Регионалната здравна ревизия в морската столица, предоставени на Moreto.net.

При проучване на водата от чешма са открити бактерии над допустимите правила. Отчетените чревни ентерококи са 61 КОЕ/100мл, при норма – 0, регистрираните колиформи - 8 КОЕ/100 мл, при норма 0.

За миналия регистриран интервал са взети проби от общо 6 публични водоизточника в региона. Освен чешмата в Горен чифлик, още 4 водата в още 4 чешми се оказва негодна за пиянство.

Във водата от локален водоизточик в село Горен близнак са регистрирани нитрати повече от 100 мг/л, при норма 50 мг/л.

Във водата от чешмата в с. Аврен на пътя за с. Синдел са открити чревните ентерококи - 49 КОЕ/100 мл при норма 0КОЕ/100мл.

Водата от чешмата на завоя в село Звездица на завоя е с нитрати над нормата - 78 мг/л, при норма – 50 мг/л;

„ Борова чешма “ във Провадия – чревните ентерококи са 10 КОЕ/100мл при норма- 0 КОЕ/100мл.

Издадени са наставления до кметовете на общини за слагане на трайна маркировка „ Водата е негодна за пиянство “ на локалните публични водоизточници, чиято вода не подхожда на микробиологичните правила и условия.

РЗИ-Варна предлага питейната вода със наличие на нитрати повече от 50 мг/л да не се употребява за пиянство и подготвяне на храна от следните уязвими групи от популацията: бременни дами, кърмачки, кърмачета, хора със болести на храносмилателната система и панкреаса.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР