Водата от чешмата е най-правилната за пиене, тъй като е

...
Водата от чешмата е най-правилната за пиене, тъй като е
Коментари Харесай

Ендокринолог съветва: По-добре вода от чешмата, отколкото минерална в бутилки

Водата от чешмата е най-правилната за пиянство, защото е ниско минерализирана. Тя е по-подходяща за деца от тази, която се продава. Това мнение изрази във варненския ефир на Дарик радио ендокринологът проф. Виолета Йотова – началник на Детското поделение в болница " Св. Марина “. Празно шише и вода от у дома е по-правилно решение за учениците, в сравнение с да им се дават пари за вода с високо минерално наличие, уточни експертът.

" Минералната вода е лечебно средство от дълбока античност, само че при разнообразни положения със характерна устременост. За децата може да бъде даже нездравословна “, добави медикът.

Д-р Йотова поучава родителите да подготвят домашна храна, с която децата да се хранят на учебно заведение, или да ги запишат на стол.

" Когато даваме пари на децата това не е развой на съревнование кой какъв брой е състоятелен, а са действителни калории. Бих посъветвала родителите – вземете 2 или 5 лв., колкото давате на детето си. Идете в магазина, където то върви и помолете да ви продадат това, което най-вече се купува. Родителите ще бъдат ужасени. За 2 лв. може да се купи вафла, чипс, дребен шоколад, леден чай “, изясни проф. Йотова.

По нейни думи идеалното на ден меню на децата е закуска без доста артикули – половин филия черен самун със сирене да вземем за пример, вода от вкъщи, обяд в стола или с домашна храна. Следобед детето може да хапне нещо обичано, само че единствено едно. Вечерята наложително би трябвало да е на фамилната маса при изключен тв приемник, поучава професорът.

Децата са по-здрави от преди 25 години с помощта на това, че родителите към този момент не одобряват вирусните инфекции като незабавни положения и не ги претрупват с лекарства. Увеличават се положения като обездвижване, затлъстяване, понижен нощен сън, прекалено излагане на екран, разяснява доктор Йотова. Пада възрастта на децата, които страдат от затлъстяване. Ако преди с наднормено тегло бяха 6-7-годишните, то в този момент има деца на 4-5 години, които имат проблеми.

Много са факторите, които дефинират дали едно дете ще страда от нараснало тегло. Значение има какъв брой е наддала майката по време на бременността, дали има фамилна обремененост, изкуственото хранене, безконтролното естествено хранене, обездвижването, приемът на немлечни храни. Всичко това може да докара до съществуване на затлъстяване още в края на кърмаческата възраст. Повишеното детско тегло води до разнообразни заболявания като астма, нощна апнея, по-често боледуване, влечение към характерни инфекции, ставни проблеми, нарушавания в душeвността, предизвестява педиатърът.

Храненето в детските градини във Варна и близките градове е вярно и следено, увери доктор Йотова. Следят се наличието и калорийният състав. Децата не разполагат с пари и нямат опция да си купуват нездравословни храни. Основна неточност на родителите на възпитаници обаче е даването на джобни на децата, защото няма опция да се следи по какъв начин се харчат те.

По същия метод стои въпросът и с консумирането на алкохол и пушенето при младежите, счита ендокринологът.

" Още сме на стадий да записваме и сигнализираме, само че не и да овладеем процеса. Тийнейджърите би трябвало да пробват нещо. Те се увстват неуязвими, склонни са да тестват, когато нямат дейни занимания и надзор “, изясни експертът и добави, че постоянно в детското поделение на Терапията постъпват деца под 14 години с алкохолна интоксикация, а фамилията няма визия, че детето пие.

Все по-малки девойки и момчета страдат от анорексия, разкри още педиатърът.

" Това се дължи на обстоятелството, че се пропуща моментът, в който да се влияе върху желанието на една госпожица да бъде слаба. Стига се до съществени душевен положения, на които мъчно може да се окаже въздействие. Вече има деца под 10 години, които въпреки и в начален стадий, са наранени от заболяването “, сподели доктор Йотова.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР