Водата на язовир Долна Диканя не е годна за пиене,

...
Водата на язовир Долна Диканя не е годна за пиене,
Коментари Харесай

Откриха салмонела в язовир Долна Диканя - водата му не става за Перник

Водата на язовир " Долна Диканя " не е годна за пиянство, тъй като е инфектирана със салмонела. Това е посочила първата проба, чийто резултат заяви шефът на ВиК-Перник Иван Витанов, представен от " 24 часа ".

Предстои да бъде направена още една проба в друга лаборатория.

По думи на Витанов е разконсервиран водоизточник " Дарак ", с който водното сдружение възнамеряваше да зареди квартал " Варош ". Неговият дебит е под 1л/сек.

Той изясни, че в случай че бъде позволено, от Владайския канал могат да се употребяват 15 л/сек. От ВиК показаха, че витошките водохващания също са с доста невисок дебит, заради което не може да се разчита на тях.

В момента водният размер на язовир " Студена " е 4 695 000 куб. м.

Припомняме, преди дни новият кмет Станислав Владимиров върна за преразглеждане оферти от ВиК график за воден режим.

На 7 ноември беше оповестено, че ще има воден режим в цяла Пернишка област. Преди това новоизбраният кмет Станислав Владимиров съобщи, че повода за водния режим е некомпетентното ръководство на ВиК-Перник.

Според някогашния шеф на дирекция екоминистерството - Асен Личев, 1/3 от язовир " Студена " е била източена голословно. Наличието на Водноелектрическа централа " Студена " значи, че водното сдружение има интерес да черпи колкото се може повече вода от язовира за произвеждане на електрическа енергия, сподели той.

На 14 ноември Владимиров съобщи, че червени лампи за воден режим в града светели още от началото на годината.

От 18 ноември 2019 година стартира воден режим в района. Той обгръща Перник и Батановци. Обхванати от водния режим са селата Голямо Бучино, Люлин, Дивотино, Мещица, Витановци, Ярджиловци, Богданов дол, Черна гора и Лесковец.

Водният режим визира към 60 000 души.

Същият ден - 18 ноември, кметът Станислав Владимиров сезира прокуратурата. Очакванията му са прокуратурата да влезе във ВиК и да прегледа всички дейности. Според него продължаващото разхищаване на вода ще изчерпи и дребното останало количество от скъпия запас. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР