Водата на Черно море е кристално чиста! В това ни

...
Водата на Черно море е кристално чиста! В това ни
Коментари Харесай

Уверяват ни, че нашето Черно море е чисто, но РЗИ не изследва каквото трябва във водата

" Водата на Черно море е кристално чиста! "

В това ни твърдят съвсем ежедневно от екологичната злополука след гърмежа на стената на язовира при Водноелектрическа централа " Каховка " насам здравните управляващи в България, представители на туристическия ни бизнес, а министърът на туризма Зарица Динкова даже нагази във водите на морето дружно със сина си през почивните дни, с цел да ни внуши за прощален път същото. После подкани туристите да идват насам.

Взривяването на язовирната стена при Водноелектрическа централа " Каховка " на река Днепър в Южна Украйна на 6 юни провокира екологична злополука. В Черно море се изляха рискови химически замърсители от погубен индустриален комплекс, във водата бяха отнесени гробища, цялостен народен естествен парк, канализации на обитаеми места, трупове на животни. В морето се носят муниции, мини и експлозиви. Плуването и риболовът в района все още са неразрешени, а плажовете край Одеса - затворени.

Страхът, че замърсяването ще навлезе в българската акватория витае от този момент насам. За да го обори, Регионалната здравна ревизия (РЗИ) в Бургас взема постоянно проби, изследва ги и ни твърди, че всичко е чисто. Но това сякаш не разсейва подозрението и туристическият бизнес се оплаква, че сезонът е неуспех.

Чиста ли е в действителност водата? 

За да отговорим на този въпрос, би трябвало да забележим какви замърсители се откриват край Одеса, да разберем ревизира ли се за съществуването им и в български води и в случай че да, какви са резултатите.

Към началото на юли управляващите в Одеса и украинското министерство на опазването на здравето оповестяват за бактерии от жанр Вибрио, към който се причислява холерата, и жанр Аеромонас, които също могат да провокират рискови инфекции при хората. В същото време, Регионалната здравна ревизия в Бургас оповестява, че във водите няма... чревни ентерококи и Ешерихия коли. Видно от оповестените от нея резултати, холерни бактерии не се търсят. Логично е, че по този начин няма и по какъв начин да се открият.

Фактът, че не се търсят не значи безусловно, че те са налични в българската акватория. Но поради откриването им в морето край Одеса е наложително да се ревизира.

Трябва да ревизира освен РЗИ, освен здравните управляващи у нас.

Бактериите от рода на холерата се натрупват в рибите, които са много по-мобилни от водата и вероятността да са достигнали български води, от които да попаднат на трапезите на хората е по-голяма. Същото струпване може да се чака и в мидите.

При сходен тип замърсяване е наложително Българската организация по сигурност на храните да ревизира улова, само че от екокатастрофата до момента БАБХ не е съобщила нито един път за сходен мониторинг.

Въпреки че оповестените от РЗИ справки приказват за липса на инспекция за откриваните край Одеса бактерии, OFFNews се обърна към Министерството на здравеопазването, с цел да се увери в това. Отговорът му демонстрира, че се изследва за НАГ вибриони, които са класическата холера, само че не и за холероподобните бактерии, които са открити край Одеса и също могат да провокират рискови стомашно-чревни инфекции.

Впрочем, отговорът до сътрудниците от OFFNews съдържа за първи път информация от Министерство на здравеопазването за тестване на морската вода в България за холера след екокатастрофата в Каховка.

Отсъствието на цитираните от МЗ бактерии във водите ни е добра вест, само че тя няма нищо общо с инспекция, обвързвана с следствията от гърмежа на язовирната стена.

В отговора на министерството се споделя:

" Министерството на здравеопазването посредством Регионалните здравни инспекции (РЗИ) прави мониторинг на качеството на водите за къпане. Към сегашния миг отклонения от индикаторите, налагащи въвеждане на забрани, не са открити. Резултатите от провеждания мониторинг са налични на интернет страниците на РЗИ, където е видно, че проучванията включват Ешерихия коли, Ентерококи, както и НАГ вибриони (вероятно се има поради " НАГ 1 вибриони " - бел. а.) през сезона за къпане. През последните години в България не е установявано съществуване за НАГ вибриони, а останалите два индикатора са в границите на нормалната микрофлора на водите за къпане.

РЗИ разгласява График за мониторинг на водите за къпане, където са планувани дати за пробонабиране. Наличието на Ешерихия коли и/или Ентерококи, е показателно за замърсяване на водата. Същите индикатори се следят във всички води за къпане в Европейски Съюз.

На уеб страницата на Министерството на здравеопазването, в раздел " Регистри ", също се разгласяват настоящи данни от мониторинга на водите за къпане, осъществяван от РЗИ ".

Украинците, от своя страна, са написали, че са намерили холероподобни вибриони от " 1 группы Хейберга ", което е много по-различно, тъй като значи биохимична характерност " 1 група по Heiberg ". Те са намерили още един тип бактерия от рода на холерата, написан от тях като " парагемолитикус ", което е Vibrio parahaemolyticus и въобще не обгръща " НАГ 1 вибриони " теста, представен от нашето Министерство на здравеопазването.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР