Водата е стратегически ресурс, а кризата в Перник е сигнал,

...
Водата е стратегически ресурс, а кризата в Перник е сигнал,
Коментари Харесай

Радев за кризата в Перник: Това е недопустимо за 21 век

Водата е стратегически запас, а рецесията в Перник е сигнал, че би трябвало да преосмислим цялостния модел на ръководство и стопанисване на водния запас. Това сподели президентът Румен Радев във встъпителните си думи преди да организира среща с министъра на стопанската система Емил Караниколов, министъра на околната среда и водите Нено Димов, министъра на районното развиване и благоустройството Петя Аврамова, и Светлана Йорданова, зам.-министър на опазването на здравето, съобщи кореспондент на БГНЕС.
Държавният глава напомни, че мотивът за срещата в този момент е водната рецесия в Перник, само че добави, че тя не е казус по българските ширини напоследък.
„ Проблемът е доста по-дълбок и визира хиляди български жители от цялата страна. Това е неприемливо в 21 век. Имаме рецесия във водния бранш. Причините, с цел да се стигне дотук, са наслоени през годините и са сложни: недофинансиране, забавено асимилиране на европейски средства, проблеми с поддържането на язовирите. Водата е стратегически народен запас, влияещ директно върху стопанската система и демографията на засегнатите области, както и на качеството на живот на хората “, добави той.
Радев настоя да се изяснят какви са подхванатите незабавни ограничения за решение на рецесията и по кое време се чака да бъде открит естествен режим, а също по този начин дали има здравословни опасности за българското население.
„ Въпросите са какви са проектите за ремонт на язовирите, по какъв метод се разпореждат строителните действия и по какъв начин ще се подсигурява качеството. Големият въпрос е каква е цялостната тактика за решение на водната рецесия в България и бъдещето на водните запаси и с какви принадлежности ще бъдат реализирани тези цели ", разяснява Радев.
Това са въпроси с огромна социална значителност “, разяснява Румен Радев.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР