Водата е от критично значение за оцеляването и функционирането на

...
Водата е от критично значение за оцеляването и функционирането на
Коментари Харесай

Животното, което не пие вода

Водата е от сериозно значение за оцеляването и действието на живите типове на планетата - растителни и скотски. Разбира се, доста са тези, които могат да живеят дълго време без вода, само че неколцина са тези, които прекарват целия си живот, без да пият вода.

Насред пустините и сухата горещина на източна Африка живее антилопата геренук, която може умерено да почине, без да е близвала вода.

 Снимка 364155

Въпреки високите температури и сухия климат в региона, геренуките имат извънредно добра терморегулация и съвсем не се потят, което им оказва помощ да пазят водния си запас.

Всички течности, които тези антилопи гълтам, идват от листата и тревите, които пасат. Както можем да се досетим, в тези елементи на Африка растителността е много нищожна и е формирана най-вече от бодливи шубраци или приблизително високи дървета.

Еволюцията е дала на геренуките огромни клепачи и големи мигли, които им разрешават да преодоляват бодлите, а способността да прекарват дълго време на задни крайници им разрешава да доближават до по-високи клони.

 Снимка 364153

Заради извънредно ниската си консумация на вода, геренуките са по-леки от множеството типове африкански газели, само че са едни от най-красивите и изящните.

В момента в света има останали едвам 95 000 техни представители, само че типът към момента не се счита за заплашен.

Само шепа други бозайници биха могли да се похвалят със качества като геренуките.

 Снимка 364157

Коалата е може би най-известният образец за друго животно, което може да изкара цялостен живот, без да пие вода, само че те се радват на извънредно сочни и питателни евкалиптови листа.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР