Водата е изключително специално вещество. Тя е от решаващо значение

...
Водата е изключително специално вещество. Тя е от решаващо значение
Коментари Харесай

Водата съществува като две различни течности

Водата е извънредно особено вещество. Тя е от решаващо значение за живота на Земята и има доста неповторими свойства, а в този момент учените откриват още едно, написа IFLScience.

Обикновено преглеждаме водата в течно положение като неподредена цялост от молекули, които непрекъснато се пренареждат в нови структури. Но в този момент учените от Университета в Стокхолм откриха две течни етапи с огромни разлики в структурата и плътността.

Изследователите преглеждат две твърди етапи на водата, наречени с високоплътен и нископлътен безформен лед и откриват, че водата от тези типове безформен лед се трансформира в два разнообразни вида вода в течно положение.

Изследването, оповестено в Proceedings of the National Academy of Sciences, наблюдава придвижването на молекулите, до момента в който водата се трансформира от високоплътен и нископлътен безформен лед.

" Отдавна изследвам аморфните ледове с цел да дефинира дали те могат да се смятат стъкловидно положение на замразена течност ", съобщи съавторът Катрин Аман-Винкел (Katrin Amann-Winkel) от Университета в Стокхолм. " Това е сбъдната фантазия да се изследва в такива детайлности по какъв начин вода в стъкловидно положение се трансформира във визкозна течност, която съвсем незабавно се трансформира в друга, още по-вискозна течност с доста по-ниска компактност ".

Докато ледът, който вършим във фризера е бистър, аморфният лед на Земята се образува най-много в лаборатории.

Лед в аморфна фаза се реализира, когато водните молекули се замразяват под 0 ° С и ледът може да не стане бистър, в случай че се приложат фактори като това какъв брой бързо става замразяването или в случай че налягането е изключително високо.

Но безформен лед може да се открие в горните пластове на атмосферата и най-важното, в междузвездните облаци, което го прави най-често срещаната конструкция на молекулите на водата във Вселената. Това, съчетано с неговите необикновени свойства, трансформира аморфният лед изключително завладяващ обект на проучване.

За проучването учените употребяват два комплицирани рентгенови лазера - на Националната лаборатория Аргон покрай Чикаго и огромната рентгенова лаборатория DESY в Хамбург, Германия. Първият им разреши да покажат, че двете субстанции са разнообразни, а вторият им разреши да потвърдят, че веществата са в действителност течни.

" Новите резултати демонстрират, че водата със стайна температура се колебае сред двете форми с висока или ниска компактност, което води до местни съмнения сред двете ", прибавя Ларс Петерсон, професор по теоретична физико-химия в Университета в Стокхолм. " Накратко: Водата не е комплицирана течност, а две елементарни течности със комплицирана връзка ".

Тези нови открития освен обезпечават по-добро общо схващане за водата при разнообразни температури и налягания, само че също по този начин и по какъв начин на водата въздействат солта и биомолекулите, които са значими за живота. Освен това новите познания за водата може да доведат до нови хрумвания за филтриране и обезсоляване на водата в огромни количества.

Повечето от нас знаят, че водата е от значително значение за нашето битие на планетата Земя. По-малко добре знае се, че водата има доста странни и аномални свойства и се държи по друг метод спрямо другите течности. Някои образци - температурата на размразяване, най-ниската компактност при 4° C, а има общо повече от 70 такива особености. Тези аномални свойства на водата са причина за развиването на живота.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР