Водата е една от най-фундаменталните молекули на Земята и въпреки

...
Водата е една от най-фундаменталните молекули на Земята и въпреки
Коментари Харесай

Ново проучване за водата променя напълно познанията ни!

Водата е една от най-фундаменталните молекули на Земята и все пак учените едвам в последните години стартират да осъзнават какъв брой необичайно е това вещество. Конкретният случай: откриватели са разкрили, че водата съществува не в една, а в две обособени течни етапи, всяка от които с огромни разлики в структурата и плътността.

Използвайки рентгенови лъчи за проучване на H2O в невиждани елементи, физици от Стокхолмския университет в Швеция предоставиха доказателства, че течната вода, която познаваме и обичаме, не е единствено едно положение, а в действителност е флуктоация сред две форми – с висока и ниска компактност.

„ Новите резултати дават доста мощна поддръжка на картината, при която водата при стайна температура не може да реши в коя от двете форми би трябвало да бъде – с висока или ниска компактност, което води до местни съмнения сред двете “, споделя един от откривателите, Ларс ГМ Петерсон.

„ Накратко: Водата не е комплицирана течност, а две елементарни течности със комплицирана връзка. “

Повечето от нас сме учли в гимназията, че водата съществува в три обособени агрегатни положения: течна вода, корав лед и водни пари.

Но в действителност не е толкоз просто – водата може да съществува и в необичайно плазмено положение и даже общоприетите три положения на водата, които познаваме, са по-странни, в сравнение с сме си представяли.

Например (единствено като се изключи живака) водата има най-високото незадълбочено напрежение от всички течности и за разлика от съвсем всяко друго известно вещество, водата се уголемява, когато замръзва.

Също по този начин, до момента в който температурите на шупване на други хидриди, като водороден телурид и сероводород, понижават с понижаване на размера на молекулите, Н20 има изненадващо огромна точка на шупване за такова малко молекулно тегло.

Всъщност учените са разпознали 70 свойства на течната вода, които са изцяло неповторими за H2O от всички други течни субстанции, за които знаем.

Един от странните диспути напоследък е дали има повече от една течна фаза на водата. Тази концепция се основава на обстоятелството, че учените към този момент знаят, че ледът може да съществува в разнообразни форми с висока и ниска компактност.

Например ледът, който познаваме като ледените кубчета от хладилника е прочут като бистър лед. Той е мощно спретнат с всичките му самостоятелни молекули подредени по повтарящ се модел.

Ледът съществува и в друга форма, известна като безформен лед, при която молекулите са по-неподредени. Макар че не е нещо, което множеството от нас знаят, аморфният лед евентуално е най-разпространеният тип твърда вода, открита във Вселената, и може да се прекатурва сред разнообразни версии с висока и ниска компактност.

По тази причина откривателите подозираха, че може би течната вода може да прави същото. Но до момента никой не беше успявал да изучи молекулярните промени задоволително в детайли, с цел да разбере какво тъкмо става.

Новото проучване употребява два разнообразни типа рентгеново изображение за следене на придвижването и дистанцията сред H2O молекулите, като водата минава от аморфно, стъкловидно, замразено течно положение до вискозна течност и по-късно в друга, още по-вискозна течност с по-ниска компактност,

Това, което учените следят е доказателство за две обособени течни етапи.

„ Новото удивително свойство е, че откриваме, че водата може да съществува като две разнообразни течности при ниски температури, където ледената кристализация е мудна “, споделя Андерс Нилсон от изследователския екип.

Това, несъмнено, е единствено едно изследване и други самостоятелни екипи ще би трябвало да извършат лична инспекция на проучванията, с цел да поддържат претенцията, преди да се пренапишат учебниците. Но това не е първият път, когато учените се натъкват на необичайно второ течно положение на вода.

Миналата година екип от университета в Оксфорд също сподели, че сред 40 и 60 градуса по Целзий (104 градуса и 140 градуса по Фаренхайт) течната вода може да „ превключи “ и да показва напълно нов набор от свойства според от положението, в което се обръща.

Важно е, че това ново изследване прибавя още едно значимо парче към пъзела, който стартира последователно да разкрива какъв брой странна и очарователна е тази вездесъща молекула.

Новото изследване е оповестено в Proceedings of the National Academy of Sciences.

Източник: Мегавселена
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР