"Водата беше в такива количества, че отнесе мнозина", разказва по

...
"Водата беше в такива количества, че отнесе мнозина", разказва по
Коментари Харесай

Китай: такъв дъжд вали веднъж на сто години

"Водата беше в такива количества, че отнесе мнозина ", споделя по малкия екран един от пасажерите в метрото в Джънджоу, столицата на провинция Хенан. Хората се изпълнили със смъртен боязън, когато кафявата водна маса достигнала във вагоните до раменете им. "Тънехме във вода, с нас беше и едно дете. Не след дълго бяхме толкоз изтощени, че бяхме на път да се предадем. Стискахме с всички сили дръжките, с цел да не бъдем отнесени - ръцете ми са задачите в кръвоизливи. "

Жертвите са десетки

В централен Китай водачи и доста хора, намиращи се в домовете си, също са били сюрпризирани от водните маси и били блокирани. В рамките на час в сряда там е валяло толкоз доста, колкото другояче за половин година. На доста места хората нямат нито вода, нито ток. До момента е известно за 25 жертви на наводненията - някои от тях са умряли точно в метрото в Джънджоу. Седем души се търсят, както бе обявено публично. Вероятно обаче броят им ще нарасне - защото медиите в Китай не могат да осведомят свободно, назованият брой жертви постоянно буди подозрения. Обикновено преди публикуването известията в медиите би трябвало да бъдат утвърдени от управляващите.

200 000 души към този момент са на несъмнено място

По сведения от разнообразни инстанции, в това време към 200 000 души се намират на несъмнено място. Броят на засегнатите от наводненията обаче е доста по-голям. Само в мощно потърпевшия град Джънджоу живеят над 10 милиона души. Нанесените материални вреди сигурно са за милиарди. Засегната от пороите и наводненията е и тази част на Китай, която е известна като Вътрешна Монголия. По непотвърдени данни от медиите там са се скъсали две язовирни стени. В потърпевшите райони работят хиляди пожарникари и бойци.

Си Дзинпин: "Положението е доста съществено "

Климатологът от "Гринпийс " Ли Шуо споделя пред немската телевизия ARD следното: "Както в Европа - най-много в Германия, по този начин и в провинция Хенан в Китай виждаме тези дни наводнения. Тези естествени катаклизми ни припомнят още един път какъв брой налага се да се предприеме нещо против промените в климата. Най-доброто средство в това отношение е ускоряването на енергийния поврат за понижаване на излъчванията въглероден двуокис ". В особено изказване китайският държавен началник Си Дзинпин, който другояче доста рядко разяснява настоящите събития в своята страна, сподели, че "положението е доста съществено ". И даде обещание всеобхватна помощ от страна на управляващите.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР