Водачката в световната ранглиста по тенис за жени Ига Швьонтек

...
Водачката в световната ранглиста по тенис за жени Ига Швьонтек
Коментари Харесай

№1 в света Ига Швьонтек няма да участва на Били Джийн Кинг Къп, критикува шефовете на тениса

Водачката в международната класация по тенис за дами Ига Швьонтек (Полша) няма да взе участие на шампионата " Били Джийн Кинг Къп ", защото конкуренцията е планувана да стартира директно след Финалите на WТА в Глазгоу.

" Разочарован съм, че управителните органи на тениса не реализираха съглашение за нещо толкоз значимо като календара на шампионатите, като ни дадоха единствено един ден за пътешестване и смяна на часовата зона. Тази обстановка не е безвредна за нашето здраве и може да аргументи травми ", написа Швьонтек в обществените мрежи.

Финалите на WТА, които закриват сезона в женския тенис и в тях вземат участие най-хубавите осем в света на сингъл и на двойки, са във Форт Уърт (Тексас) от 31 октомври до 7 ноември, а отборното съревнование " Били Джийн Кинг Къп ", проведено от Международната тенис федерация (ITF), ще се организира в Глазгоу (Шотландия) от 8 до 13 ноември.

21-годишната полякиня господства в женския тенис в последните месеци. Тя е трикратна шампионка от шампионатите от Големия шлем, а през 2022-а завоюва Откритото състезание на Франция през юни и Откритото състезание на Съединени американски щати през септември. Така тя стана първата жена от 2016-а, която печели две трофеи от Шлема в един сезон.

Тази седмица Швьонтек ще взе участие на шампионат в Острава (Чехия), а досега през сезона тя е записала 57 победи, единствено 7 загуби и има седем трофеи. Тя направи серия от 37 триумфа от февруари до юли, която беше най-дългата в WТА от четвърт век насам и й оказа помощ да завоюва шест поредни трофея.

Швьонтек сподели още, че е стигнала до решението да не взе участие в " Били Джийн Кинг Къп ", откакто е " обмислила всичко и го е разискала със екипа ” си.

Останалите 11 страни, които ще играят в отборната конкуренция, са Австралия, Белгия, Англия, Канада, Чехия, Италия, Казахстан, Испания, Словакия, Швейцария и Съединени американски щати.

Към момента другите тенисистки в позиция да се класират за Финалите на WТА, чиито страни ще вземат участие в " Били Джийн Кинг Къп ", са №4 Паула Бадоса (Испания), №6 Джесика Пегула (САЩ) и №8 Коко Гоф (САЩ).

" Много скърбя, тъй като играя за Полша, когато е допустимо, и постоянно давам всичко от себе си ", добави тенисистката.

Тя сподели, че възнамерява да " беседва с WТА и ITF, с цел да промени нещо ".

" Тази обстановка е сложна освен за играчи като мен, само че основно за почитателите на тениса, които поддържат нашия спорт ", съобщи Швьонтек.

Президентът на Международната федерация Дейвид Хагърти съобщи, че съжалява за решението на Ига Швьонтек да не вземе присъединяване в отборното съревнование и призна, че " програмата за двата огромни шампионата в края на годината съставлява предизвикателство за тенисистките, които вземат участие и в двете ".

" Ние работихме с WТА, с цел да се опитаме да определим подобаващи дати ", сподели Хагърти и добави, че ITF промени графика на финалите за " Били Джийн Кинг Къп ", тъй че тимове като Полша и Съединени американски щати да стартират допустимо най-късно.

" Ангажираме се да работим с WТА по програмата за 2023 година, с цел да има по-добър преход сред двете надпревари ", сподели Хагърти в особено изказване.

Финалите на WТА бяха преместени от Китай в Шотландия, като част от наказването на азиатската страна поради опасения за сигурността на Шуай Пън, която упрекна някогашен чиновник на китайското държавно управление в полово принуждение.

Гледайте спорт на MAX с всички най-вълнуващи тенис дуели от ATP Masters 1000, ATP 500 и ATP 250, ATP CUP, ATP Finals и Next Gen, онлайн, единствено в ефира на MAX Sport.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР