Водачите трябва да отделят малко време и пари и да

...
Водачите трябва да отделят малко време и пари и да
Коментари Харесай

8 съвета как да подготвим колата за зимата

Водачите би трябвало да отделят малко време и пари и да приготвят автомобила си за зимата, защото живакът на термометъра демонстрира все по-ниски стойности. Пътните специалисти поучават да създадем най-малко осем неща, с цел да сме спокойни за техническото положение и стабилността на колата си през студените месеци.

1. Гуми

Препоръчително е през зимния сезон да употребявате зимни гуми, които имат по-различна каучукова примес и имат характерен рисунък на протектора, поради което са доста по-ефективни от летните при сняг, поледица и ниски температури. При температура под 7 градуса по Целзий, каучукът се втвърдява и еластичността на гумите понижава. Спирачният път на колата, даже при суха настилка, се усилва, а при мокра - с метри.

Експерти предлагат промяната на гумите да се извърши през октомври или при започване на ноември, когато междинните температури паднат за непрекъснато. Не би трябвало да чакаме рухването на първия сняг. Уверете се, че гумите не са прекомерно остарели и че грайферът е задоволително бездънен (поне 4мм).

Проверете налягането на гумите и го поддържайте в оптималните му граници, защото всяко намаление на температурите се отразява и на налягането в гумите.

2. Акумулатор

Акумулаторът е изключително сензитивен при ниските зимни температури. Добре е да ревизирате положението му преди началото на зимата и при нужда да го заредите или да го промените с нов.-->

Дори и да е в положително положение, в случай че не употребявате автомобила си всеки ден студът може да ви изиграе неприятна смешка. Тогава ще би трябвало да зареждате акумулатора си от време на време. Погрижете се клемите да са чисти от окис и разяждане, както и да контактуват добре, и без луфтове.
 Акумулатор ThinkStock/Getty Images
3. Масло и филтри

Ниските температури сгъстяват маслото и водят до по-трудното и непълноценно мазане при пускане, и при леден мотор. Ако е наближил момента за промяна на маслото на автомобила, направете го преди студовете.

Хубаво е да промените горивния и въздушния филтър, с цел да не затормозявате в допълнение работата на мотора. Би било добре да се смени и ангренажния ремък, в случай че наподобява изхабен. Смяната на въздушния филтър на купето пък, ще Ви обезпечи добре функциониращо парно и по-добро обдухване на потящите се стъкла.

4. Чистачки и течност за чистачки

Ако чистачките ви „ мажат “ в този момент, ще мажат още повече през зимата, когато няма да се борят единствено с вода, само че също с тиня и луга. Комплект пера не е безценен, а положителната видимост е значима. 

Сипете зимна течност за чистачки, която сте сигурни, че няма да замръзне,тъй като това може да докара до пръсване на казанчето и тръбичките. След като налеете зимната течност, изпръскайте остарялата от системата и настройте пръскалките.
 зима ThinkStock/Getty Images
5. Антифриз

Трябва да ревизирате дали равнището му е обикновено и при потребност да долеете. Нужно е обаче да сте сигурни, че течността няма да замръзне даже и в най-студените зимни нощи, с цел да предотвратите скъпо струващи поправки. Най-лесно е да не се занимавате сами, а да закарате колата в сервиз, където да ревизират качествата на антифриза.

Най-лесният метод за инспекция на охлаждащата течност в домашни условия е като издърпате малко с огромна спринцовка и я оставите във фризера за едно денонощие. Ако по-късно антифризът не се е сгъстил фрапантно, може да сте спокойни.

6. Подгревни свещи

Подгревните свещи при дизеловите мотори са незаменими помощници при палене при негативни температури. Проверете свещите в сервиз и ги сменете в случай че има проблеми. Най-добре ги сменете всичките дружно, защото подгревните свещи имат избран живот и в случай че си е отпътувала една, евентуално доста скоро ще се случи и с другите.

7. Ррезервоар

Поддържайте равнището на резервоара най-малко на половината. В случай, че закъсате и би трябвало да чакате, няма да се постанова да стоите на студено заради дребното гориво, което е останало.

8. Гумени уплътнения

Препоръчително е и да намажете уплътненията на вратите със специфични силиконови мазила или с течен парафин. Така ще предотвратите възможното им заледяване през зимата.

9. Допълнителни аксесоари

Добре е да имате и следните спомагателни аксесоари през зимния сезон:

Вериги за гумите.

Четка/метличка за сняг и стъргало за лед. Не е зле да има и дребна лопатка за сняг.

Кабели за подаване на ток.

Ръкавици и топло одеяло и зимни обувки в случай че ще пътувате далеко отвън обитаеми места в студено или неприятно зимно време.

Резервна течност за чистачките.

Въже за дърпане.

За да отбраните боята и лаковото покритие от солта и лугата по пътищата, които ускоряват корозията, може да ваксирате автомобила преди зимния сезон.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР