Водачите на моторни превозни средства няма да бъдат длъжни да

...
Водачите на моторни превозни средства няма да бъдат длъжни да
Коментари Харесай

Шофьорите няма да са длъжни да показват бележка за платена е-винетка при проверка

Водачите на моторни транспортни средства няма да бъдат длъжни да показват издадена електронна винетка или доказателство за осъществено заплащане при инспекция. Наличието им ще се открива от контролните органи по електронен път. Това планува план на Наредба за изискванията, реда и разпоредбите за създаване и действие на смесена система за таксуване на другите категории пътни транспортни средства на база време и на база изминато разстояние, оповестена от Министерство на регионалното развитие за публично разискване.

От 1 януари 2019 година хартиените винетни стикери ще бъдат сменени с електронни като цените няма да бъдат променяни . За леките коли се вкарва и уикенд винетка, която ще важи от 12.00 часа в петък до 23.59 часа в неделя на същата седмица. До 16 август винетка ще би трябвало да имат и водачите на тежкотоварни коли, а след тази дата те ще заплащат тол такса.

В плана на наредбата е доразвита уредбата по отношение на методите и местата, на които потребителите ще могат да заплащат пътни такси. Това ще може да става в брой, по банков път или с карта, в обекти за продажба, ситуирани на граничните контролно-пропускателни пунктове или наоколо до тях, в регионалните градове на страната, по продължение на платената пътна мрежа, както и посредством терминали за самотаксуване.

Електронната винетка ще съдържа неповторим идентификационнен номер, данни за регистрационния номер на пътното транспортно средство, страната, в която то е записано, неговата категория, датата на заплащане и интервал на годност. Тя ще се изпраща под формата на електронно известие на имейл адрес, ако подобен е посочен при пазаруването й. Тя ще се отразява и в електронната система за издадените винетки, поддържана от Агенция " Пътна инфраструктура ".

Автомобилите над 3,5 т ще заплащат ТОЛ такса на база изминато разстояние след 16 август 2019 година

Основният механизъм на отчитане на тежкотоварните коли ще е чрез инсталирано бордово устройство, което изпраща данни, нужни за пресмятане дължимата сума. Водачите, които нямат такова устройство, ще могат да платят тол такса чрез еднократна маршрутната карта.

В плана на наредбата са регламентирани и условията, на които би трябвало да дават отговор доставчиците на услуги за електронно събиране на такса за изминато разстояние, с цел да бъдат вписани в националните електронни регистри.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР