Водачите на електрически тротинетки и скутери трябва да носят каска

...
Водачите на електрически тротинетки и скутери трябва да носят каска
Коментари Харесай

Електрическа тротинетка само с каска и шофьорска книжка

Водачите на електрически тротинетки и скутери би трябвало да носят каска и светлоотразителни детайли. Това плануват готвени от Министерство на вътрешните работи законодателни промени. Електрически скутери ще подлежат и на регистрация, оповестява БНР.

Управляващите електрически скутери и тротинетки ще бъдат задължени да се движат единствено по построените велоалеи, а при неналичието им би трябвало да се движат най-близо до дясната граница на платното за придвижване.

„ Предвидени са и други ограничения”, изясни министърът на вътрешните работи Младен Маринов.

„ Да не се движат по пътища и улици, на които оптимално позволената скорост за придвижване е над 50 километра в час, да не надвишават оптимално допустимата скорост от 25 километра в час, да са на възраст не по-малко от 16 години и притежаващи една от категориите в закона за придвижване по пътищата. Обсъждат се редица условия за самостоятелните електрически транспортни средства, в това число въвеждане на регистрация за по-големите от тях “, сподели той.

„ При открити нарушавания при напредване с електрически транспортни средства към водачите се ползват наредбите в закона за придвижване по пътищата”, посочи вътрешният министър.

„ За нарушаване на разпоредбите за потребление на пътното платно водачите се глобяват с санкция от 20 до 150 лв.. Когато вследствие на нарушаването е основана непосредствена заплаха за придвижването, санкция от 20 лв., в останалите случаи на погрешно разположение на пътното транспортно средство на пътното платно “, сподели още той.

В отговор на Българска социалистическа партия по време на парламентарния надзор министър Маринов призна, че сега липсват ясни правила за ръководството на този вид транспортни средства, само че в това време не се съгласи с апелите да не се глобяват водачите при нарушавания, до момента в който няма законодателен правилник.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР