Вода за Перник ще бъде доставяна от язовира Белмекен откъм

...
Вода за Перник ще бъде доставяна от язовира Белмекен откъм
Коментари Харесай

Ще снабдяват с вода от Белмекен Перник, строят и нов водопровод

Вода за Перник ще бъде доставяна от язовира Белмекен откъм язовира Бели Искър, оттова ще бъде употребена ВиК-инфраструктурата на София. Ще бъде издигнат нов тръбопровод от София към Перник през Мало Бучино и по този начин ще бъдат обезпечени нужните количества вода за Перник. В понеделник ще бъде свикано изключително съвещание на инженерната комисия към Столичния общински съвет, които да дадат позволение да се употребяват ВИК-инфраструктурата на София. Това не значи, че столицата ще бъде лишена от вода, няма да бъдат понижени и водните размери, единствено ще бъде употребена ВиК-инфраструктурата.

 © БГНЕСБойко Борисов: Както пътят през Владая употребява Перник и София, по този начин софийският тръбопровод ще даде опция да прекараме вода за Перник. От Белмекен през този тръбопровод ще бъде изтласкана - просто ще употребяваме инфраструктурата на Софийска вода. 300 л. в секунда ще бъдат прекарвани.

Емил Караниколов, министър на стопанската система: НЕК стартира преди два месеца да отбива водосбора от Белмекен в Бели Искър. 4 млн. куб. м. е повишен размерът на Бели Искър. 50л. в секунда е притокът. Още в понеделник Министерският съвет ще предложи на Столична община, до Столичния общински съвет като принципал на Вик-инфраструктурата да получим единодушие за прекосяване през Вик-инфраструктурата на Столична община на размери, подавани към Перник.
" Водата е предопределена за Белмекен - Сестримо. Има реверсивен тунел. Правени са проби през всичките тези години, поддържана е в положително положение. Този вода не е предопределена за София. Ще мине единствено през София. Дебитът за Перник е разполагаем и през годините непрекъснат ", сподели новият министър на околната среда и водите Емил Димитров.

Кметът на Перник Станислав Владимиров съобщи, че се работи по ВиК-мрежата в Перник. " Решението през днешния ден е да успокоим хората - потреблението на водите от Белмекен ще даде гаранция в дълготраен проект. Перничани няма да бъдат оставяни пред подобен вид тествания ".

Всички тези ограничения, които би трябвало да разрешат водната рецесия в Перник, ще лишават сред 35 и 45 дни. Дотогава градът най-вероятно ще остане на воден режим.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР