Вода се лее в избата на кооперация на ул. “Марин

...
Вода се лее в избата на кооперация на ул. “Марин
Коментари Харесай

Съседски войни: Мария се барикадира, не пуска майсторите

Вода се лее в избата на кооперация на ул. “Марин Дринов “ 52, само че хората са с вързани ръце - не могат да отремонтират тръбите и да спрат теча, защото една от съседките не разрешава ВиК експерти да влязат в жилището <210>. В 4-етажната кооперация има 12 жилища и в 11-те към този момент минаха техници и откриха, че тръбите са в редовност. Проблемен е само един от домовете на първия етаж, защото собственичката изрично отхвърля да отвори, споделя Лилия Чолакова от „ БГ домоуправител “.

Избеното помещение се наводнява от близо четири месеца и етажната благосъстоятелност дружно с професионалния домоуправител са извървели всички стъпки, които законът позволява. На заседание на входа е взето решение за незабавен ремонт, защото непрекъснатата влага би могла да заплаши структурата на целия блок. Сметката за прахосаната вода се начислява на общата партида и съкооператорите би трябвало да си поделят и тези разноски. На два пъти викали ВиК експерти, надлежно плащали си и таксата от по 20 лв., само че Мария Трендафилова от първия етаж настойчиво отказала да ги допусне в дома си. Съседите опитвали да я убедят с положително, само че тя била твърда в решението си. Цялата връзка с нея се води на затворена врата, изясняват хората, които към този момент нямат потребен ход. Заради настоятелното блъскане по вратата й в опит за разговор съседката подала тъжба против тях в полицията за тормоз.

След като ние не успяхме да се оправим, се обърнахме за помощ към районното кметство, споделя професионалният домоуправител. Според член 6, алинея 1, т. 12 от ЗУЕС всеки притежател на етажна благосъстоятелност е задължен да обезпечава достъп в своя независим обект за осъществяване на нужни проучвателни и строителни работи, още повече когато е наранена цялата постройка. В нормални случаи решението на общото заседание прави работата и хората обезпечават достъп, само че този път това не се случи, по тази причина сигнализирахме администрацията на регион " Източен ", които имат пълномощия да издадат заповед и по този начин да принудят индивида, който спъва процедурата, да отвори дома си, показва Лилия Чолакова.

От „ Източен “ пристигнали на инспекция още при започване на юли и също стигнали само до заключената входна врата на госпожата. Чиновниците изпратили констативен протокол до етажната благосъстоятелност със умозаключение, че Мария Трендафилова не е осигурила достъп и на тях. И с това завърши всичко, описват съседите, които очаквали заповед от страна на районния кмет Николай Чунчуков.

Съвсем неотдавна имаше подобен казус в регион " Северен ", когато тогавашният кмет Ральо Ралев съумя да издейства заповед от съда за влизане в частна благосъстоятелност без единодушие на притежателя, защото цялостен 14-етажен блок в квартала беше оставен без отопление поради съседка, която не пускаше месеци наред техниците на ЕВН Топлофикация в дома си, с цел да създадат спешен ремонт.

Кметът на " Източен " Николай Чунчуков се ангажира пред " Марица " още веднъж да ревизира проблема от ул. " Марин Дринов " и да спомага на живеещите там.

Жест

Предложихме на госпожа Трендафилова да отстраним теча в дома <210> за сметка на етажната благосъстоятелност, а тя след това да се издължава на вноски, само че и това не бе признато, споделя един от съседите Борислав Пенев. Той самият сподели избеното помещение, където с вчерашна дата водата единствено се стичаше от тавана по стените, само че предходната нощ безусловно е шуртяла. Цялата маза мирише на влага и плесен, а остарял диван бе подгизнал неспасяемо, видя " Марица ". Екипът ни потърси Мария Трендафилова в дома й, само че никой не отговори на настоятелните ни позвънявания.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР