Вода с червен цвят стресна жителите на Чепеларе, предава БТВ.Тази

...
Вода с червен цвят стресна жителите на Чепеларе, предава БТВ.Тази
Коментари Харесай

Червена вода потече от чешмите в Чепеларе след планов ремонт

Вода с червен цвят стресна жителите на Чепеларе, предава БТВ.

Тази заран поради планов ремонт на ВиК-Смолян на улиците „ Бор ” и „ Зорница ” в Чепеларе е осъществена замяна на спукан кран при присъединение към водопреносната мрежа.

Заради ремонта водата била спряна, като за това жителите били осведомени със известия. Мътната вода с червен цвят, която тръгнала от чешмите по-късно, тормозила хората.

На въпрос обикновено ли е след ремонт да тече такава вода от ВиК-Смолян дадоха отговор: „ По принцип има подобен интервал, изключително, когато тръбите са железни, от високото налягане и от това, че дезинфекцията е добра, обикновено е, откакто сме правили реконструкцията, да тръгнат такива води ”, изясни ръководителят на експлоатационен регион „ Чепеларе ” – Иван Дафов.

Аварията е отстранена и проблеми с водата към този момент няма. Община Чепеларе имала и подготвен план за пречиствателна станция за питейни води и търси финансиране. За замяна на старите железни тръби в града обаче финансирането се оказва мъчно.

„ Относно ремонтите на водопроводната мрежа в селата – ние може да аплайваме по ПУДООС. Кандидатствали сме с планове, само че за момента няма утвърдени финансирания. Що се отнася до рехабилитация на водопроводната мрежа в града, ние не попадаме в параметрите за финансиране по ПУДООС – до 2 хиляди поданици, тъй като над 5 хиляди са жителите на Чепеларе. А в това време не попадаме и в критериите по Оперативна програма „ Региони в напредък ”. Знаете там са възможни единствено 49 общини, тъй че разчитаме само и единствено на осъществяване на ограниченията по капиталовата стратегия на ВиК асоциацията “, разяснява кметът на Чепеларе Славка Чакърова.

Община Чепеларе е член на ВиК асоциацията. За миналите две години плануваните вложения във водопроводната мрежа са в границите на километър.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР