Во. Открийте това градче на картата на Италия. Почти незабележима

...
Во. Открийте това градче на картата на Италия. Почти незабележима
Коментари Харесай

Защо COVID-19 порази най-силно Италия?

Во. Открийте това градче на картата на Италия. Почти незабележима точка е. Намира се в северната част на страната. Недалеч от Венеция. Миниатюрно населено място с към 3 000 поданици. Именно Во вкара Италия в злокобната статистика на COVID-19 с първия смъртен случай в страната. 78-годишен строител не съумя да победи вируса. Един месец по-късно Во се оказва „ най-здравото място “ на Апенините.

МАСОВИ ТЕСТОВЕ

Със гибелта на възрастния мъж северното италианско градче потъва в тъга и боязън. Управляващите в Рим са в прочувствен потрес.

За медиците и учените стартира трескава конкуренция с вируса . Градът е подложен под карантина и всички поданици са тествани за COVID-19, даже и хората, които не са имали признаци. 89 съграждани на умрелия пациент дават позитивни резултати.

Следва цялостна " самоизолация " на популацията. След 9 дни тестванията са повторени. Със болест са единствено 6 души. 14 дни след гибелта на възрастния мъж във Во към този момент няма нито един болен от COVID-19.



ВЪПРОС НА КЪСМЕТ

Съдбата несъмнено се оказва благосклонна към северното италианско градче. Учените са безапелационни, че сходна скица на всеобщо тестване не може да бъде приложена в огромни градове . В Италия се тестват единствено пациенти със признаци.

И до момента в който вирусът все по-жестоко се настанява в страната, а статистиката регистрира все по-ужасяващи върхове, медици, учени, политици и елементарни хора не стопират да задават въпроса: Защо Италия?

Теориите са доста – от тайни до научно обосновани. И без значение, че виртуалното и действителното пространство към този момент са претъпкани с пояснения, безапелационен отговор няма.



ВЪЗРАСТНА НАЦИЯ

Факт е, че Италия е с най-застаряващото население на Европа. Средната възраст на умрелите пациенти е 78,5 години. Почти 99% от смъртните случаи са със съпътстващи или предходни болести .

Япония, обаче, развенчава това изказване. Средната възраст на популацията в Страната на изгряващото слънце е по-висока от тази на Апенините, а смъртните случаи от Коронавирус -19 в азиатската страна са 36 при 1046 болни.

РУХВАНЕ НА СИСТЕМАТА

Здравната система на Италия демонстрира, че не може да смогне на темповете на COVID-19. Дали поради подценена опасност или поради липса на подготовка за сходна зараза - факт е, че лечебните заведения от дълго време се препълниха .

В ужасяващата конкуренция с вируса, Коронавирус -19 изправи лекарите пред тежки решения - да избират сред живота и гибелта, да преценят на кого да оказват помощ – на болния или на по-малко болния, на слабия или на по-издръжливия. Житейски урок, който времето надали ще изтрие от съзнанието на медицинските чиновници в Италия.



БОГАТСТВО В СМОГ

COVID-19 удари Севера на Италия. Индустриализираният, богатият регион на Апенините. Световна дестинация за огромния бизнес.

Допреди месец всеки ден там пристигаха и излитаха самолети до и от всички краища на света. Производството на Севера беше гордостта на Италия. Човешката активност остави голям отпечатък в региона.

В тази част на страната равнищата на замърсяване на въздуха са най-високи. Според учени от Университета в Болоня има очебийно мощна връзка сред праховите частици в атмосферата и разпространяването на COVID-19.

Подобно предизвестие насочиха и китайски медици и специалисти по околна среда. Такава връзка е открита при смъртните случаи по време на епидемията от SARS през 2003 година Според проучването на университета в Болоня в дните с най-голямо замърсяване е имало и по-голям брой смъртни случаи от COVID-19.



COVID-19 vs DOLCE VITA

COVID-19 към този момент сподели, че е срещу прегръдките, целувките, срещите, общуването – всичко, което кара хората да се усещат хора . Опитва се да унищожи житейската философия „ за сладостта на живота “, която италианците изповядват от епохи.

С голяма болежка, само че с несломен дух, те посрещат всяка мъка, която кривата на епидемията им предлага през последните седмици. Следят пиковете, спадовете, всички криволици на коронаривуса и не стопират да имат вяра, че утрешния ден ще бъде по-добър от днешния.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР