Внушителната статуя на генерал Стоунуол Джаксън бе свалена в сряда

...
Внушителната статуя на генерал Стоунуол Джаксън бе свалена в сряда
Коментари Харесай

Работници свалиха статуята на генерал Стоунуол Джаксън в Ричмънд по заповед на кмета

Внушителната скулптура на военачалник " Стоунуол " Джаксън бе свалена в сряда от бетоновия й фундамент в Ричмънд, щата Вирджиния, единствено няколко часа откакто кметът на града подреди унищожаване на всички скулптури на Конфедерацията, съобщи Асошиейтед прес.

Преди няколко седмици губернаторът на Вирджиния Ралф Нортъм подреди премахването на най-известната и внушителна скулптура на бул. " Monument Avenue " - тази на военачалник Робърт Лий. Отстраняването на статуята, която се намира на щатски терен, към този момент е спряно, защото се чака решение по две тъжби против премахването й.

Кметът на Ричмънд Левар Стоуни подреди в сряда унищожаване на всички скулптури на Конфедерацията, които се намират на територията на града. Кметът сподели, че употребява изключителните си пълномощия, с цел да форсира процеса на помиряване в някогашната столица на Конфедерацията след седмиците на митинги против полицейската грубост и расисткото неравноправие, почнали след убийството на чернокожия американец Джордж Флойд от бял служител на реда в края на май.

Час по-късно служащи дойдоха при статуята на военачалник " Стоунуол " Джаксън с огромен кран и други уреди и няколко часа по-късно я изтръгнаха от пиедестала й под ръкоплясканията на неколкостотин души.

Кметът на Ричмънд съобщи, че е пристъпил към ускорение на процеса по унищожаване на паметниците, защото се тревожи за сигурността на хората, които се пробват да смъкват гигантските скулптури.

Камиони и друго съоръжение можеха да се виждат и при други монументи на Конфедерацията по бул. " Monument Avenue ". Очаква се процесът по унищожаване на паметниците да приключи в границите на 60 дни.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР