Внукът на Бай Ганьо - Румен Сомов, събира експонати, за

...
Внукът на Бай Ганьо - Румен Сомов, събира експонати, за
Коментари Харесай

Внукът на Бай Ганьо прави музей на дядо си в родното му село

Внукът на Бай Ганьо - Румен Сомов, събира експонати, с цел да отвори музей на името на дядо си в родното му село - Енина.

В " До Чикаго и обратно " е разказан прототипът на Бай Ганьо.

" Моят корен е от Енина. От татко ми съм чувал, и от дядо ми, че съм правоприемник на Бай Ганьо. Може би са го крили през времето, тъй като въпреки всичко не са наследници на Крали Марко, само че човек, когато се усеща спокоен и когато се усеща добре, е податлив да си признае ", описа Румен Сомов.

Той счита, че както в Ла Манча има къща музей на Дон Кихот, по този начин и тук би трябвало да има музей на Бай Ганьо - воин, който по думите му е несправедливо неексплоатиран.

" Това е най-превежданата българска книга, а ние не направихме нищо, с цел да го създадем като туристическа атракция, даже да се гордеем с него. Никой не се срами, че Швейк е шматка, или че Дон Кихот е вманиачен, или че Санчо Панса е слабоумен селяндур, който приказва с поговорки. Хората си правят оценка цената на творбата и го популяризират по целия свят ", безапелационен беше Румен Сомов.

Различни експонати ще бъдат изложени за посетителите в музея. Сред тях са печатът на българския павилион в Чикаго - първият законен щемпел след Съединението на България, разнообразни сувенири, свързани с героя и книги за Бай Ганьо, преведени на разнообразни езици.

Румен Симов сподели незнайна фотография на Алеко Константинов, направена 2 или 3 години преди трагичната му гибел, от придворния фотограф на Фердинанд. Отзад е написано когато Алеко Константинов става прокурор.



Наследникът се надява до две-три години музеят да проработи.

Репортер: Деси Петкова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР