Вносно агнешко от Македония с неясни печати по магазините и

...
Вносно агнешко от Македония с неясни печати по магазините и
Коментари Харесай

Вносно агнешко с неясни печати се предлага в магазините преди Великден


Вносно агнешко от Македония с неразбираеми печати по магазините и 20% по-ниска цена се появи в магазините.

Това сигнализират от овцевъдната асоциация. Симеон Караколев, ръководител на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА) разясни, че на печата, върху месото нямало нищо четливо, прецизира в. Монитор.

„ Според законите и регламентите е редно да се възбрани от организацията по храните. По правилник на печата би трябвало видно да проличава страната на генезис и номерът на кланицата. Месото е увито във фолио, което всеки може да го направи, и са лепнати някакви етикетчета. Правилата изискват четливия щемпел да бъде комплициран на двата бута и на двете плешки на натрупа на агнето”, разясни браншовикът.

От своя страна доктор Дамян Илиев, изпълнителен шеф на Българска организация по сигурност на храните (БАБХ) изясни, че червени са и печатите на агнета заклани в български кланици и които не са отгледани у нас. По думите му македонските са с щемпел македонски, като за тях в организацията има съответните документи, а на щандовете в комерсиалната мрежа има табели за генезис.

„ На пазара има задоволително български агнета на пазара”, сподели още Симеон Караколев.

Според него казусът е в евтиния импорт, а в съответния случай ставало въпрос за партида върната от Гърция и по-късно пренасочена към България.

„ Гърците я поръчали, само че съгласно нас е имало нещо ексцентрично и е докарано тук. До предходната година страдахме от импорта от Румъния, само че там цената на агнешкото се изравни с нашата. Сега обаче потегли по-евтин импорт от Северна Македония”, споделя ръководителят на асоциацията и прибавя, че сходни неща убиват българското овцевъдство, което и без туй е в рецесия.

По думите му, износът ни на агнешко месо е дребен, като главно е за Гърция, Италия и Хърватска. Цяло агне от прилежащата някогашна югорепублика в този момент може да се купи в някои от огромните търговски вериги на промоция за под 13 лева./кг. Седмица преди Великден, инспекция на „ Монитор” на Женския пазар в София сподели, че най-ниската цена за цяло агне е 13,50 лева килото, а най-високата към 15 кинта. В един от арабските магазини на пазара, предвидиха сигурно по-високи ден-два преди празника, само че не прецизираха с какъв брой. На въпрос от кое място е месото им, те първо дадоха отговор, че е от Хасковско, след това смениха дестинацията – на Самоковско.

Там плешката се оферираше по 11,50 лева./кг, а бутчето – по 14,50. В идващия магазин, на пазара – плешката бе с левче по-скъпа, само че за хората с празни портфейли се предлага опция – шилешко по 6 лева./кг или агнешка главичка единствено за 3,50 лева килото. При различен месар по „ Женския пазар” може да се откри единствено за 3 кинта. В прилежащия магазин покрай ул. „ Цар Симеон” плешка и цяла агне се предлага по 14,80 лева./кг, а бутчето – по 16,30. Най-скъпо от агнето се продават котлетите, като цените им към този момент са към 20 лева килото.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР