Вносните дизелови автомобили втора ръка да се внасят само след

...
Вносните дизелови автомобили втора ръка да се внасят само след
Коментари Харесай

Предлагат да внасяме коли втора ръка само ако са ремонтирани

Вносните дизелови коли втора употреба да се внасят единствено след ремонт. Това е едно от дискутираните в Брюксел решения, с цел да не се трансформира Източна Европа в автоморга за коли, бълващи нездравословни излъчвания.

През последните месеци редица европейски градове оповестиха, че ще забранят придвижването на замърсяващи транспортни средства по улиците си. В началото на октомври в Германия ръководещите съдружни партии се договориха за ограничението на нездравословните излъчвания на парникови газове, отделяни от транспортния бранш. Собствениците на остарели дизелови коли в огромните градове като Берлин и Хамбург, където въздухът е изключително нечист, ще би трябвало да избират сред хардуерна фиксация и финансови тласъци за промяна на транспортното средство. Последното докара до трус в немското държавно управление, само че отвори и въпроса къде ще отидат старите коли, написа " Монитор ".

Отговорът на страните от Източна Европа и освен беше да внесат в Съвета на Европа нота от името на девет страни членки (България, Полша, Словакия, Кипър, Латвия, Литва, Люксембург, Румъния и Унгария). Идеята е да се подхващат превантивни ограничения против упования импорт на използвани коли от страни членки с висок стандарт към страни с по-ниска покупателна дарба на популацията, разяснява при внасянето ѝ министърът на околната среда Нено Димов.

Данни на нeпpaвитeлcтвeнaтa opгaнизaция Тrаnѕроrt & Еnvіrоmеnt за последната година са били импортирани 30 000 дизелови автомобила у нас , други 350 000 се движат към този момент в Полша. Според източници на „ Монитор “ една от коментираните ограничения е aвтoпpoизвoдитeлитe дa пoпpaвят ĸoли cъc зaмъpcявaщи дизeлoви двигaтeли или казано в резюме да ги „ ретрофитват “, преди да отидат за експорт. Така у нас ще идват „ по-чисти “ и отговарящи на европейските правила коли.

Данни на Асоциация на автомобилните производители в последната година демонстрират, че едвам 15 автомобила са били спрени от придвижване поради замърсяване над нормите. Но те се разграничават от формалната информация на Изпълнителна организация " Автомобилна администрация " (ИААА), предоставена на „ Монитор “. От началото на годината има 1080 автомобила, които не са позволени до обзор и 5564 с някаква техническа нередовност, само че са позволени да се движат до премахване на неизправността. Но не и какъв брой от тях са били прекомерно тровещи въздуха. Бившата ДАИ сега връзва към осведомителна система уредите в ГТП-тата (газанализатори, димомери и спирачни стендове). Така чиновниците в пунктовете няма да могат да манипулират резултата при механически обзор, което е постоянно срещано събитие, твърди шефът на ИААА Дамян Войновски.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР