Вносен ще е гранитът, с който ще бъде облицована част

...
Вносен ще е гранитът, с който ще бъде облицована част
Коментари Харесай

Возят от Финландия розов гранит за площада

Вносен ще е гранитът, с който ще бъде облицована част от настилката на пл. „ Централен ”. Естественият камък с розов колорит се поръча във Финландия. Материалът, който след гланциране придобива черен цвят, ще се доставя от Босна и Херцеговина. Това описа за „ Марица ” инж. Цанко Драгиев, шеф на компания „ Драгиев и ко ”, на която е предоставен ремонтът.

На седем декара от 28-те, каквато е цялата повърхност, ще има гранитна настилка, обработена по този начин, че да не се пързаляме в дъжд и сняг. Камък ще поставят от пресечката с Главната, от двете страни на Пощата и по основната пешеходна алея, където в този момент има десетина красиви дървета пиния, съвсем до фонтана. Паркингът до „ Тримонциум ” си остава с асфалт, който ще се възобнови. Пиниите изчезват и от " Градини и паркове " се готвят да ги реалокират на други места, в случай че оцелеят.

Останалата повърхност ще е с плочки от бетон, известни под наименованието на комерсиалната марка „ Земелрок ”. С тях сега се прави пешеходната алея до Райфайзенбанк, пред археологическите разкопки на Ранно-християнската базилика, и източния тротоар на бул. " Цар Борис III Обединител " против пощата. Формата на плочките може да е по-различна, а предпочетеният цвят е бял или светлосив. Проектантите упорстват за доста ярък колорит по две аргументи - такава настилка няма да притегля слънцето в горещите дни, а и ще подхожда на белия мрамор на Римския конгрес, откакто находките се експонират.

Бетон започнаха да наливат предходната седмица на разкопките от южната страна на Централна поща. Върху фундамента е поставена арматура и пешеходците се чудят какъв е този необикновен градеж. Откъм площада и " Тримонциум " ще се построяват две подпорни стени, изясни инж. Драгиев. Укрепване с подпорна стена следва и на разкопките на Римския конгрес сред Пощата и Цар-Симеоновата градина.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР