Вносът на стоки в страната продължава да се свива, като

...
Вносът на стоки в страната продължава да се свива, като
Коментари Харесай

Износът към ЕС отчете спад през август

Вносът на артикули в страната продължава да се свива, като през август той понижава с 6.2% по отношение на същия месец на 2018 година

© Надежда Чипева Спад на износа към страните от Европейски Съюз с 3.4% през август и растеж на продажбите на български артикули към страни отвън съюза с 13.4%, демонстрират данните на националната статистика. Така общият износ регистрира растеж от едвам 1.1% на годишна база.

Вносът на артикули в страната обаче продължава да се свива, като през август той понижава с 6.2% по отношение на същия месец на 2018 година В резултат външнотърговското салдо излиза на плюс от 89.4 млн. лева, което не се е случвало от съвсем две години.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Август е вторият месец през тази година, в която експортът към Европейски Съюз записва минус. Да се вършат генерални изводи от тези данни обаче би било спекулативно, още повече, че подробната разбивка на данните ще излезе след месец, а и спадът може да се дължи на еднократни фактори. Все още не е ясно по какъв начин новините за свиващо се индустриално произвеждане в Германия (през юни и юли) и Франция (през август) въздействат на българския износ, доколкото една трета от него е ориентирана точно към страните от Европейски Съюз.

Повече жито и оръжие

За разлика от предходната година, през тази житната годишна продукция е добра, а очевидно и цените на тържищата са нагоре, тъй като продажбите на пшеница през август към страни отвън Европейски Съюз скачат с над 900% на годишна база до 142 млн. лева, демонстрира по-подробна разбивка на данните. Растат и продажбите на артикули от категорията " Специфични артикули ", където влизат артикули от вида на писалищен материали, картини и оръжия - с 86% до 137 млн. лева по отношение на август 2018 година

Износът към най-големият търговски сътрудник на България отвън Европейски Съюз - Турция, регистрира спад от началото на годината, само че се усилва към други относително огромни пазари като Сърбия, Русия и Китай.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР