Вносът на слънчоглед от Украйна постепенно сваля цената на олиото

...
Вносът на слънчоглед от Украйна постепенно сваля цената на олиото
Коментари Харесай

Експерт : Внася се контрабандно зърно от Украйна

Вносът на слънчоглед от Украйна последователно смъква цената на олиото в Европа, като това стартира да се усеща и у нас.

" Цената на слънчогледа на тържищата в света се укроти. Донякъде това е поради обновения експорт от Украйна, въпреки и не в предходните количества. От друга страна огромна част от производствата, които употребяват олио, защото за промишлеността най-лошото нещо е неустойчивостта, то беше сменено с олио от рапица. И това ненапълно успокои цените на слънчогледа. Но изказвания, които чух тези дни, че внезапно олиото ще се върне на цените отпреди рецесията, са извънредно безотговорни ", сподели ръководителят на Сдружение " Храни и питиета " Яна Иванова.

Тя акцентира, че в разноските на олиото и на другите артикули се калкулира и скъпият ток.

" Нереалистично е да се чака, че цените ще се върнат на равнищата, които бяха преди. Самото ценообразуване и методът, по който се сменят цените, е един развой, който не става от през днешния ден за на следващия ден. Преговорите с комерсиалните вериги и промяната на цените се вършат няколко пъти годишно. Сега на всички места олиото е към 4-5 лева В момента се прибира новата годишна продукция, само че дали тази, която е от Украйна, ще стига до Европейски Съюз, е незнайно, което въздейства на пазара ", добави Иванова.

По думите ѝ това, което е вдигнало цената на краставиците през зимата, е това, че се създават в оранжерия със безценен газ и отопление.

" Свалянето на Данък добавена стойност е един извънредно популистки акт. Нашата промишленост от години желае понижаване ставката на Данък добавена стойност за всички храни. Тогава това щеше да се усети от популацията. Индустрията ни поставя големи старания, с цел да помогне на българина да се храни разнообразно и здравословно. В 25 от 27 страни в Европейски Съюз има понижена ставка на Данък добавена стойност на храните. Неслучайно поради това виждаме, че храната става все по-голям % от разноските на семейството ", разясни Яна Иванова.

" Притесненията, които имаме, са, че слънчогледът, както и други култури, които влизат у нас от Украйна, са на много ниски цени.

Вярно, че това за популацията и потреблението е доста добре, само че ние би трябвало да защитим българското и родното произвеждане. По-притеснително е, че сигналите, които получаваме, че се внася " контрабандно " зърно. От Украйна постоянно са влизали първични материали, само че сега има индикации, че това се случва нерегламентирано - без да се вършат контроли ", добави ръководителят на Тракийския съюз на зърнопроизводителите Радослав Христов.

Той твърди, че министърът на земеделието в оставка е излъгал в ефира за това, че Европейска комисия е разрешила безмитен импорт на украинско зърно без фитосанитарни документи.

" Няма документ в Европейски Съюз, който да позволява безмитен импорт на зърно. Това са цялостни нелепости. Има документ, който споделя да бъде обезпечен кулоар за украинско зърно. Миналата година купувахме азотния тор на 300 лева, сега той е 1400 лева Тук не приказваме за 10-15% инфлация, приказваме за 400-500%. Тук страната би трябвало да влезе в ролята си, защото това е един от най-добре разрастващите се браншове в България през последните години ", разяснява зърнопроизводителят.

И е безапелационен, че в случай че нещата продължат по този начин - те са застрашени от банкрути.

Яна Иванова пък твърди, че Европейски Съюз е взел решение да няма мита за вноса на украинско зърно: " Доколкото ми е известно, фитосанитарният надзор продължава да се реализира. "
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР