Вносът на оръжия в Европа рязко е нараснал през последните

...
Вносът на оръжия в Европа рязко е нараснал през последните
Коментари Харесай

Европа стана водещ вносител на оръжие

Вносът на оръжия в Европа внезапно е повишен през последните пет години. Това сочи годишният отчет на Стокхолмския интернационален институт за проучване на мира. Причините за растежа съгласно създателите му са напрегнатите връзки сред Русия и Европейски Съюз.
Бойните дейности радикално са трансформирали обстановката в Украйна. Страната стана третият максимален вносител на оръжия в света. Повечето от тях са част от интернационалната помощ, като най-големите снабдители на Киев са Съединени американски щати, Полша и Германия. Според шведския отчет Украйна е концентрирала 31% от вноса на оръжие в Европа и 8% от международната търговия.
Според специалистите вносът на оръжие в Европа ще продължи да пораства през идващите години, както заради поръчки, направени още преди началото на рецесията в Украйна, по този начин и вследствие на ускоряването на доставките след началото на съветската интервенция.
Отбелязват се и промени измежду експортьорите. Лидер в Европа и трета в света е Франция, която е нараснала износа с 44%. Според отчета за Париж поддръжката за износа, в това число на оръжейния, от дълго време е естествена част от националната икономическа политика. Франция преглежда доставките на оръжия за други страни като значим детайл от външната политика и опит за увеличение на въздействието в избрани елементи на света.
Русия, която се конкурира със Съединени американски щати в продължение на три десетилетия, резервира втора  позиция, само че нейният световен пазарен дял е понижен до 16% при 22 на 100 преди пет години. Москва се нуждае от оръжие за личната си интервенция в Украйна. А военните фабрики в първенеца Съединени американски щати сега броят облаги от протичащото се в Източна Европа
За разлика от Стария континент, в международен мащаб се вижда спад на вноса през последните пет години, с съвсем двойно понижаване на покупките в Африка.
На този декор Англия се трансформира във лидер по военни покупки в Европа. Британският министър председател Риши Сунак заяви, че в подтекста на " новите закани от страна на Русия и КНР " страната му ще влага в защитата 5 милиарда лири. Особено внимание ще се обърне на производството на муниции.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР