Вносът на американско уиски и бърбън в Европа е спаднал

...
Вносът на американско уиски и бърбън в Европа е спаднал
Коментари Харесай

Срив на вноса на американско уиски в ЕС заради търговската война на Тръмп

Вносът на американско уиски и бърбън в Европа е понижен с 21% от юни 2018 година до момента, съгласно данни на Съвета на спиртните питиета в Съединени американски щати, оповестява „ Ройтерс”.

Причината е, че непознатите държавни управления, станали обект на новите мита на президента Доналд Тръмп, в отговор постановат високи цени върху вноса на американските дестилерии.
Пожар изпепели 45 хиляди бъчви в склад за уиски Най-вероятната причина за случая е удар от мълния
Производителите на спиртни питиета в Съединени американски щати даже се опасяват, че проектите за нови цени на администрацията на Тръмп ще доведат и до съответното нарастване на заплащанията върху техните артикули в Съединени американски щати.

За 12-те месеца преди въвеждането на европейските мита върху американските спиртни питиета Съединени американски щати са изнесли за Стария континент бърбън и ръжено уиски на стойност 757 милиона $. За интервала от юли 2018 до юни 2019 година износът е понижен до 597 милиона, откакто Европейски Съюз вкара 25% мито върху американското уиски.

Това е огромен удар върху производителите на бърбън и уиски в Съединени американски щати, за които европейският пазар носеше огромни облаги. Дори производителят на най-прочутото тенеси уиски, което има извънредно доста фенове в Европа, отбелязва, че е изгубил близо 125 милиона $ поради нововъведените цени.

Представителите на някои дестилерии декларират пред „ Ройтерс”, че преди юни 2018 година тяхната продукция се е продавала в Европа на цени по-ниски от ирландското и шотландското уиски, което е било огромно преимущество за тях.

Снимка: iStock

Паралелно с това през последните години в Европа се ускори ползата към бърбъна като напитка. Асоциацията на дестилериите в Кентъки оповестява, че през 2018 година продукцията на техния бърбън доближава най-високото си равнище от 1972 година
Британското държавно управление с ограничения в отбрана на уискито Нова наредба управлява всички предприятия, които вземат участие в производството
След въвеждането на новите мита обаче доста европейски дистрибутори губят интерес да оферират американските питиета. Много спиртовари в Съединени американски щати се оплакват, че са на загуба, защото са създали спомагателни вложения като закупуването на бутилки по европейски стандарт от 700 мл.

Ситуацията може да се утежни още повече, откакто комерсиалният представител на Съединени американски щати разгласи, че се готви да се одобряват до 100% мито на европейски спиртни питиета и вино на стойност 1,8 милиарда $.

Мярката е в отговор на европейската помощ за самолетопроизводителя „ Еърбъс”, която е в основата на търговски спор сред Съединени американски щати и Европейски Съюз, продължаващ към този момент 15 години.
Крачка към помиряване: Тръмп отсрочи по-високите мита за европейски коли Вашингтон заплашва да увеличи с 25% вносните мита на редица артикули от Стария континент
Председателят на Съвета на спиртните питиета Крис Суонгър приканва Вашингтон да не постанова новите цени и да не трансформира бранша в „ съпътстваща щета” на комерсиалния дебат сред Съединени американски щати и Европейски Съюз.

Снимка: iStock

Освен износът към Европа, страда също и експорта на американско уиски и бърбън за Китай, Турция, Канада и Мексико. Тези страни също са наложили високи мита поради търговски спорове със Съединени американски щати.

Според представители на сектора рецесията може да докара до закриването на сред 11 200 78 600 работни места.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР