Вноса на стоки от чугун, желязо и стомана от трети

...
Вноса на стоки от чугун, желязо и стомана от трети
Коментари Харесай

Износът на стоки нараства с едва 1% през третото тримесечие

Вноса на артикули от чугун, желязо и стомана от трети страни нараства над три пъти до 292 млн. лева на годишна база през третото тримесечие. Тук става въпрос за съответен вид тръби, употребявани за нефтопроводи или газопроводи. Това евентуално са съветските тръби за продължението на " Турски поток " през България.

© Надежда Чипева Продажбите на български артикули в чужбина нарастват и през третото тримесечие, само че едва - покачването на годишна база е едвам 1% до 14.8 милиарда лева през интервала юли - септември. Износът към Европейски Съюз понижава с 0.3% поради спад в продажбите на пшеница, горива и мед, а към трети страни нараства с 3.8%. Вносът пък понижава с 4.3% на годишна база, главно поради спад на покупките на сурови нефтени масла от страни отвън Европейски Съюз.

В резултат на понижението на вноса се свива и негативното комерсиално салдо, което би трябвало да се отрази като позитивен принос към растежа на Брутният вътрешен продукт през третото тримесечие. За съпоставяне, в случай че минусът по комерсиалния баланс беше 1.1 милиарда лева през интервала юли - септември на 2018 година, тази година той е към 300 млн. лева

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Трети страни: Пшеница, горива и " Турски поток "

Износът към страни отвън Европейски Съюз нараства с 3.8% през третото тримесечие по отношение на година по-рано, като по този начин сумата на продадените от България артикули и услуги доближава близо 4.8 милиарда лева В плюс на темпа е нарастването на продажбите на житни растения (основно пшеница) от 31.6 млн. лева предходната година до 310 млн. лева през юли - септември 2019 година Нараства и износа на обработени нефтени масла - със 7.7% до 962 млн. лева От друга страна, негативен принос имат намаляващите продажби на артикули от чугун, желязо и стомана (спад със 71.4%) и на медни артикули (с 25%).

Голям спад е забележим във връзка с вноса от трети страни - от 5.98 милиарда лева през третото тримесечие на 2018 година до 4.97 милиарда лева през същия интервал на тази година. Големият фактор тук е по-ниското количество закупени сурови нефтени масла - понижението е с 57% до 809 млн. лева

От друга страна позитивен принос идва от вноса на артикули от чугун, желязо и стомана от трети страни, който нараства над три пъти до 292 млн. лева на годишна база през третото тримесечие. Подробната разбивка на Национален статистически институт демонстрира, че тук става въпрос за съответен вид тръби, употребявани за нефтопроводи или газопроводи. Това евентуално са съветските тръби за продължението на " Турски поток " през България.

Европейски Съюз: Износът отслабва

Износът към Европейски Съюз пада с 0.3% през третото тримесечие. Подробни данни за септември ще бъдат оповестени след месец, само че месечната разбивка демонстрират, че понижението идва от август.

Според последните данни продажбите на български артикули в Европейски Съюз понижават с 4% до 3.16 милиарда лева през август по отношение на година по-рано. Понижението идва от няколко пера, само че с максимален принос е по-ниският експорт на житни растения - от 295 млн. лева предходната година до 202 млн. лева през август тази година. Минус идва и от експорта на горива (спад с 21.5%) и медни артикули (с 13%).

От друга страна не престават да порастват продажбите на електрически машини и техните елементи (с 4.8%), както и на колела и мотори (със 7.4%).
Euler Hermes: Икономическият напредък в България се забавя до 2.5% през 2020 година

Износът ще продължи да отслабва с намаляването на търсенето в Еврозоната и на световно равнище. Това предвижда основният анализатор Манфред Щамер на интернационалната компания за експортно обезпечаване Euler Hermes. Според икономическата прогноза на компанията растежът на българския Брутният вътрешен продукт ще стигне 3.5% през 2019 година, което е усъвършенстване с 0.5 процентни пункта по отношение на миналата прогноза на Euler Hermes от януари. Въпреки това специалистите на компанията остават с известни запаси и залагат на доста закъснение следващата година - до 2.5% поради слабата външна търговия и забавянето на темпа на напредък на индустриалното произвеждане.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР