Внимавайте с витамините Приемът на по-големи дози витамини може да

...
Внимавайте с витамините Приемът на по-големи дози витамини може да
Коментари Харесай

13 навика за по-здравословно ежедневие

Внимавайте с витамините

Приемът на по-големи дози витамини може да е също толкоз рисков, колкото и дефицитът им! Внимавайте да не превишавате допустимата дневна доза на витамин А и на минералите мед, желязо, цинк и манган, защото можете съществено да навредите на здравето си, написа Elle. Въпреки че оптималното възможно на ден количество витамин А за дамите е 700 мг, а за мъжете – 900 мг, някои хранителни добавки съдържат до 7500 мг витамин А. Учените от Бостънския институт открили, че превишаването на целесъобразната дневна доза витамини и минерали може да аргументи рак и да забави лекуването му.

Откажете се от битката с бактериите

Антибактериални сапуни, почистващи препарати, кухненски плотове, хладилници с антибактериална отбрана... Войната с бактериите обаче има и непряк резултат. Когато не сме изложени на офанзивата им, ние възпираме построяването на защитните механизми на организма си. Имунната система, която е омаломощена от антисептичните и антибактериални средства, няма сили да се оправи с заболяването и следствията от бактериалните болести могат да бъдат съществени.

Добавяйте спанак в салатата

Храните, богати на фолати (от групата на витамин В), понижават риска от мозъчен удар и от сърдечносъдови болести. Ежедневното изразходване на домати, зеленолистни зеленчуци, спанак, зелена салата и житни храни ни защищава от тези заболявания. Дори дребните промени в хранителния режим могат доста да усилят количеството потребни субстанции, които осигуряваме на организма си. Правете си сандвичите с листа от спанак, вместо със зелена салата – разликата във усета е съвсем незабележима.

Не мислете, че постоянно сте прави

Хората, които имат високо мнение за себе си, а ниско – за другите, са изложени на по-голям стрес и повече се ядосват. Това е по този начин, тъй като светът непрестанно ги разочарова. Да си мислиш, че си постоянно прав, е освен неприветлив, само че и вреден табиет. Учени от английския университет в Брадфорд открили, че 62% от хората, които имат доста високо мнение за себе си, са гневни и са подложени на изключително огромен стрес, което отслабва имунната им система.

Не прекалявайте с високите токчета

Високите токчета слагат краката в неестествено състояние и в допълнение натоварват коленете „ Колкото по-ниски са токчетата, толкоз по-лесно вървим на тях “, споделя доктор Кейси Кериган от университета във Вирджиния. Тя открила, че високите токчета могат да доведат до артроза на коленете и че даже 5-сантиметровите токчета могат да провокират проблеми. Артрозата се появява, когато хрущялът в коленете се унищожи и когато костите стартират да се търкат една в друга, което провокира мощни болки. Жените, които носят високи токчета, натоварват коленете си с 23% повече от тези, които вървят с обувки на равни подметки. Затова и артрозата в коленете се среща при дамите два пъти по-често, в сравнение с при мъжете.

Проветрявайте постоянно банята

В банята, по стените... черните петна несъмнено ви изнервят. Науката познава повече от 100 000 типа плесени и гъбички. Те се намират в съвсем всеки дом, само че множеството от тях са безобидни. Не се тормозете, дребното количество мухъл няма да ви донесе страшни заболявания. Ако желаете да намалите вероятността от по-големи проблеми с плесента, неотложно поправяйте капещите кранчета, постоянно проветрявайте банята, а влажността в жилището намалете благодарение на климатик или вентилатор.

Тренирайте паметта си

Излизате от шопинг центъра, само че не можете да си спомните къде сте паркирали автомобила си. На път към работа стартирате да се чудите дали не сте не запомнили да заключите жилището. Разминали сте се с жена, която ви наподобява позната, само че не си спомняте къде сте се срещали. Случвало ли ви се е след няколко сходни обстановки да си помислите, че имате проблеми с паметта? Според невропсихиатъра доктор Дейвид Салмън от университета в Санд Диего това не е мотив за терзание. Той споделя, че е обикновено паметта ни да отслабва с напредването на възрастта. Допълнително въздействие оказват многото грижи, стресът и терзанията – заради тях по-трудно се концентрираме и по-трудно помним. „ Колкото по-съсредоточени сте и колкото повече внимание посвещавате на това, което учите или желаете да запомните, толкоз по-лесно ще си го припомните по-късно “, споделя доктор Салмън.

Не се бойте от краткотрайния стрес

Организмът ни е по този начин основан, че да може с лекост да се оправи с краткотрайния стрес. Тогава равнището на адреналина скача и имунната система работи на цялостни обороти. Краткотрайният стрес има ясно изразен край (например театралната треска) – отделянето на адреналин стопира и организмът се връща в равновесие. Продължителният стрес обаче няма ясно изразен край и организмът се намира под непрекъснато напрежение, което отслабва имунната система. Психолозите считат, че краткотрайният стрес е потребен, защото ни оказва помощ да се съсредоточим и да извлечем най-хубавото от себе си. Той е не просто „ работлив “, само че и „ здравословен “, тъй като, ускорява защитните сили на организма. Продължителният стрес обаче ги отслабва с 60%.

Качвайте се по стълби

За да запазите положителното си здраве, би трябвало да се откажете от някои (нездравословни) привички. Например, всякога, когато би трябвало да изберете дали да се качите по стълбите или да употребявате асансьора, предпочетете първото. Когато отивате на пазар, не паркирайте колата тъкмо пред магазина, с цел да имате опция да походите малко пешком. Така ще извършите още една крачка към положителното здраве. Американски учени открили, че в случай че човек се изкачва по стълбите по 10 минути дневно, за една година може да смъкна до 5кг!

Не си духайте носа!

От дребни ни учат да си духаме носа, когато имаме хрема. Според учените обаче това е неправилно – задоволително е единствено да се избършем с носна кърпичка! Микробиологът Чарлс Герба от университета в Аризона открил, че микробите с лекост прескачат от една дреха на друга. Ако перете платнена носна кърпичка дружно с останалите си облекла, това е все едно да си издухате носа в тях. По време на прането бактериите се придвижват от една дреха на друга, като горещата вода единствено понижава броя им, само че не ги унищожава изцяло. Дори когато си духате носа в кърпичка, платнена или хартиена, вие разпространявате бактерии, които провокират възпаления.
Любопитно е също откритието на учени от университета във Вирджиния, Съединени американски щати. Те открили, че колкото по-често си духаме носа, толкоз по-дълго време ще ни мъчи простудата.

Пийте сок от грозде

По същия метод, по който тефлонът не разрешава на храната да полепне по тигана, биофлавоноидите в гроздовия сок предотвратяват залепването на холестерола по артериалните стени. Консумирайте сок, от грозде постоянно – по този начин ще намалите риска от сърдечносъдови болести и мозъчен удар. Ако нямате сокоизтисквачка, с която да си извършите домакински сок, консумирайте гроздето цяло. Колкото по-наситен е цветът му, толкоз повече биофлавоноиди съдържа. Богати на биофлавоноиди са също ябълките, лукът, зеленият чай, черният шоколад, орехите, черното вино и други

„ Не “ на ботокса

Достатъчна е една вълшебна инжекция, с цел да се подмладите осезаемо единствено за няколко минути. Това обаче си е сериозна процедура и не трябва да прибягвате към нея, в случай че преди този момент не сте се посъветвали с доктор. Д-р Род Рьорих от отдела за пластична хирургия към Университета в Далас предизвестява, че в случай че процедурата се прави от некадърно лице, тя може да провокира редица нежелани реакции. Ботоксът би трябвало да се прави единствено от експерт.

Грижете се за здравето си

Те могат да се развиват безсимптомно с десетилетия. Смята се, че хроничното високо кръвно налягане е най-опасният „ спокоен палач “, защото човек може доста дълго време да страга от него, без даже да подозира. Липсата на признаци не значи, че не би трябвало да се грижите за здравето си. Най-често срещнахме хронични заболявания през днешния ден са сърдечносъдовите болести, диабетът от втори вид, метаболният синдром и ракът.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР