Внимавайте с кредитите! Това призова в интервю по БНР Петър

...
Внимавайте с кредитите! Това призова в интервю по БНР Петър
Коментари Харесай

Банкерите се притесниха, че заемите растат по-бързо от доходите

Внимавайте с заемите! Това прикани в изявление по БНР Петър Андронов, шеф на ОББ и ръководител на Асоциацията на банките в България. Андронов уточни, че единствено за година жилищните и потребителските заеми са са нараснали с над 10%, което към този момент се счита за прекомерно бърз, " вреден "  растеж. Проблемът е, че  приходите не се усилват толкоз бързо като отговорностите и в случай че лихвите тръгнат нагоре, обслужването на заемите може да се окаже мъчно, даже невероятно.   

" Хората би трябвало да внимават. Трябва да имат едно мислено, би трябвало да си оставят запаси, буфери, да преценят опциите си деликатно и тогава да подхващат стъпки, които въздействат върху тяхното бъдеще 20-30 години напред, изключително когато става дума за ипотечни заеми. Тези решения би трябвало да се премислят добре ", разясни банкерът.

Шефът на банковата асоциация в действителност повтаря послания, които Българска народна банка насочи още при започване на годината. През януари централната банка предизвести: " Отпускането на нови заеми както на компаниите, по този начин и на семействата, не би трябвало да се усилва по-бързо, в сравнение с порастват приходите им, тъй като това може да затрудни връщането на заемите. "  Тогава Българска народна банка доста дипломатично направи забележка на банките, " съветвайки " ги да се придържат към общоприетите условия за разпределяне на заеми, с цел да подсигуряват, че няма да бъде създадена финансова неустойчивост при внезапно повишаване на лихвите или при застоялост на българската стопанска система. 

В момента заемите в България са невиждано евтини. Според последните данни на Българска народна банка междинната рента по ипотечните заеми за жители е паднала до 3.09%, а има обособени банки с предложения за 2.6-2.8 на 100. Именно ниските лихви в комбиниране в положителното развиване на стопанската система и растежа на заплатите са съществена причина за повишаването на апетита за заеми. Жилищните кредити са се нараснали с 12.3% за година и са достигнали като размер 11.275 милиарда лв., показва статистиката на Българска народна банка към 31 юли. 

Рискът идва от това, че след време лихвите още веднъж ще тръгнат нагоре. Кога ще стане това? Прогнозите са сложни - още през 2017 година банкерите у нас започнаха да предизвестяват за скорошно предстоящо повишаване, а лихвите продължиха да падат и сега се приказва за възможно пречупване на наклонността чак  следващата година. 

 

НЕВИДИМИ ЗАПЛАХИ

Според Петър Андронов сега няма причина да се мисли и приказва за международна финансова рецесия, сходна на тази от 2008 година - тъй като няма струпване на такива огромни несъответствия, които да доведат до съществени земетресения и пренареждания. Колкото до стопанската система на България, опасности има най-много от външни фактори - Брекзит, комерсиалните войни, политическата неустойчивост в Италия, която е измежду водещите търговски сътрудници на страната, опасността от застоялост на германската стопанска система, счита банкерът. Възможни проблеми може да дойдат при възможната политическа дестабилизация или при прекалено разгръщане на обособени браншове, което би могло да провокира дисбаланс в стопанската система.

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР