„Внимавай какво си пожелаваш, защото може и да се случи”,

...
„Внимавай какво си пожелаваш, защото може и да се случи”,
Коментари Харесай

Как Ангелкова си оскъпи турзастраховките до 20 пъти

„ Внимавай какво си пожелаваш, тъй като може и да се случи”, споделя една китайска сентенция.

В края на предходната година министърката на туризма Николина Ангелкова сигнализира за рисково ниските застрахователни предели на полицата „ Отговорност на туроператора”.

Тя си „ пожела” застрахователите да създадат по този начин, че ангажираността им да нарасне в цифрово изражение. И не щеш ли желанието й се сбъдна – лимитите на отговорност се подвигнаха, а дружно с тях и застрахователните награди – до 20 пъти!

Сега подопечните й туроператори и турагенции се оплакват, че не могат да устоят на тези цени. Застраховката

"Отговорност на туроператора "

е наложителна, с цел да имат компаниите лиценз. С нея се подсигурява, че в случай че компанията банкрутира, ще бъдат покрити разноските на клиентите от изгубените почивки​.

Малко преди Коледа, Ангелкова показа данни за застраховката „ Отговорност на туроператора “, съгласно които от общо 3430 регистрирани туроператори и турагенти у нас, 1154 са с минимална застраховка от 25 000 лева и единствено 18 - с над 1.4 млн. лв..

Тя илюстрира паниките си с образеца, че туроператор с 25 000 лева покритие и пакет от 600 лева на екскурзиант, може да удовлетвори претенциите едвам на 41 индивида, което е извънредно незадоволително. И разгласи, че основава работна група, в която ще бъдат включени представители на финансовото министерство, КФН, Асоциацията на българските застрахователите и така нататък Мисията на тази група е разискване и предложение на разновидности за законодателни промени

за увеличение на минималния предел

на наложителната застраховка.

Дотук добре. Но... единствено само дотук. Защото задълбочени разисквания на въпросните разновидности не бяха извършени, а резултатът надмина упованията на министър Ангелкова.

Заради покачвания общ риск на пазара и страховете от банкрут на компаниите в туристическия бранш, застрахователи подвигнаха цените на наложителните застраховки за туроператорите и туристическите организации сред 10 и 20 пъти. А някои напряко прекратиха предварително полиците - с ясното схващане, че без този "реквизит " туристическите оператори нямат право да работят, т.е. умират без право на митинг или обжалване.

Според компании от сектора,

всеобщото нарастване на наградата е... над 10 пъти.

Там, където наградата е била 800 лв., става 8000, а където е била над 1000 - доближава до 12 000 лева, а от време на време и до 20 000 лв..

От компания за туристически услуги са пресметнали, че това значи да бъде отделена приблизително по една заплата месечно, с цел да може да се покрива разходът за застраховка, което сега е невероятно за компанията заради неналичието на интерес към пътувания.

В отговор на сигнал към Министерството на туризма, отрасловият министър Николина Ангелкова разяснява, че "ведомството е осведомено със обстановката, почнала малко след оповестяване на изключителното състояние. За момента публична информация от спиране на застраховки има от един осигурител (както писахме в бр. 26 от 10 юли 2020 г.) и имаме публична информация от различен, че е нараснал своята награда... "

Какво в действителност става, попитахме виновни лица в управата на Асоциацията на българските застрахователи.

„ Тотална липса на надзор”,

по този начин дефинираха те казуса с три думи.

Министерството на туризма го няма никакво като регулатор на този пазар.

Категоризацията е по неразбираеми критерии, а осъществяването й е безотговорно, тъй като няма никаква бистрота както за действителните обороти на туроператорите, по този начин и за техните финансови резултати.

Преди коронакризата застрахователите сключваха полиците на сляпо, само че

през днешния ден рисковете са прекомерно доста

и сходен метод към този момент се счита за напълно безконтролен.

„ Ако ви потърси туроператор Хикс за застраховка, вие нямате никаква информация за него: на какъв пазар работи – на вътрешен или на външен; на балкански, европейски или световен; какви размери "завърта "... Ами, в случай че зад този туроператор в действителност се крият дядо, баба и внуче, чиято цел е да продадат десетина туристически пакета, да разгласят банкрут и с парите да посетят някой другоземен остров?”, питат от АБЗ.

За страдание, министър Ангелкова не е в положение да отговори на нито един от тези въпроси. И по този начин - заради мераците й да ръководи суперминистерство (по света категоризацията се прави не от отрасловите министерства, а от браншови организации) - тя изпадна в цайтнот.

"Ангелкова е безсилна да надзирава този бранш, а от там и да даде действителна информация за положението му сега ", споделят застрахователи.

Институцията, която следи застрахователния пазар, е Комисията за финансов контрол, сигнали към нея към този момент са подавани от Министерството на туризма.

От КФН обаче дават отговор,

че могат да държат виновни застрахователите за всичко, само че нямат никакви пълномощия да се месят в един свободен пазар, на който субектите имат цялостното право да ценообразуват както преценяват за добре.

"Министерството на туризма следва да бъде осведомено, само че не е страна по застрахователните контракти. Надявам се на инструкции на Комисията за финансов контрол в тази посока ", пробва се да трансферира виновността от болната глава на хубавичко Ангелкова.

От Комисията за финансов контрол оповестиха, че са дали отговор на запитването на Министерството на туризма. Те били обяснили, че застрахователите не могат да откажат сключването на застраховката при положение, че я оферират. Но и тази аксиома не устоя... инспекцията на времето, както се споделя по различен мотив.

От КФН обаче са безапелационни, че имат вяра в преценката за рисковете, направена от застрахователите, и допълват, че определянето на наградите е тяхно право. Оттам обаче са поискали информация от застрахователите и са получили отговор от всички, като се изключи една компания, че те ще се съобразят с потребностите на техните клиенти по метод, който няма да накърни финансовата им непоклатимост.

Всеки самичък взема решение какъв риск желае да поеме,

показват застрахователи. И изясняват, че предлагането на скъпи застраховки в действителност е защитна мярка.

Това са така наречен бариерни цени, които някои от тях употребяват като по този метод споделят, че не могат да одобряват повече застраховки на пазара и това е обяснимо, тъй като може да имат огромно портфолио или надлежно по този метод си правят оценка риска.

Застрахователите сигнализират и за различен проблем, с който може да се сблъскат клиентите, а не туроператорите: доста туристически компании подписват застраховки на минимални предели, а след това - при положение на някаква "инфекция ", клиентите упорстват (включително и по правосъден път), че имат право да получат компенсациите си в цялостните им размери. Нещо, което няма по какъв начин се случи. Същото е и в заведенията за хранене - не можеш да платиш за две кюфтета без гарнитура, а след това да заведеш дело, че не са ти донесли мешана скара или цяло печено агне!

Отделно застрахователите обмислят и различен артикул за туроператорите - покриване на бъдещите ваучери , които сега се дават на клиентите за идни пътувания при провалени сегашни.

Дайте ни съответна и вярна информация

"Застрахователният бизнес разпознава като проблем несъответствието на заявените при сключването на наложителните застраховки обороти с действителните такива. Този проблем би следвало да се адресира от Министерство на туризма посредством основаване на указател на оборотите, от който да се черпи съответна и вярна информация. От значително значение е ясно да се дефинира дали застраховката е за финансови опасности или е отговорност ", сподели Нина Колчакова, основен секретар на АБЗ.

Тя разяснява нуждата да се адресират редица законови пропуски и недостатъци в Закона за туризма, в това число и по отношение на транспонирането на ДИРЕКТИВА (ЕС) 2015/2302. И означи, че АБЗ и застрахователният бранш са подготвени за взаимна работа по доработки и прецизиране на текстовете по Закона за туризма, касаещи уредената в него наложителна застраховка.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР