Внимателно следим поредните опити за целенасочено и режисирано разединение на

...
Внимателно следим поредните опити за целенасочено и режисирано разединение на
Коментари Харесай

Големите болници в страната застанаха зад Пирогов по случая Даная

" Внимателно следим следващите опити за целеустремено и режисирано разцепление на нашето общество посредством опълчването на пациенти против лекари. Подетата нова медийна акция против УМБАЛСМ " Н. И. Пирогов " ЕАД - гр. София, и персонално против нейния шеф доктор Валентин Димитров, е неприемлива и изключително неоправдателна. Тъжният излаз от битката, която сътрудниците са водили по всички правила на медицината за живота на едно младо момиче, очевидно е подобаващ мотив за някого да нагнетява напрежение в обществото посредством властта на медиите ", показват в обща позиция от Асоциацията на университетските лечебни заведения в България и Националното съдружие на регионалните лечебни заведения за многопрофилно интензивно лекуване.

" Настояваме цялата медийна война против УМБАЛСМ " Н. И. Пирогов " неотложно да се приключи. И в най-хубавите лечебни заведения в света, за жалост, макар всички положени старания, пациенти умират. Има положения, в които и най-способните лекари са безсилни. Възмутително е човешката покруса да се употребява по подобен явно аморален метод за каквито и да са подмолни цели. Крайно време е представителите на средствата за всеобща информация да осъзнаят своята отговорност пред обществото за метода, по който отразяват събитията, за трибуната, предоставяна на всевъзможни организации, които не подлежат на доклад и надзор ", се споделя още в декларацията.

От лечебните заведения декларират, че медиите са власт, която не би трябвало да се употребява за уронване на престижа и положителното име на обособени хора, на институции, на цели класи. Злоупотребата с медийното въздействие нанася непоправими вреди не толкоз на съответните лекари и лечебни заведения, а на пациентите, като подкопава доверието им в нас, затова във опцията да им помогнем, считат двете медицински организации.

Големите лечебни заведения в страната приканват " неотложно да бъде прекъсната порочната процедура да се тиражират по този метод, посредством тенденциозни репортажи и мнения, всевъзможни сходни проблеми ".

" Евентуалните искания на наранени лица следва да се вземат решение от способния съд по планувания за това ред ", споделят от лечебните заведения.  

Скандалът към гибелта на 15-годишното момиче не стихва. Даная страдаше от тромбоцитопения - положение, при което броят на кръвните кафези, участващи в кръвосъсирването, е мощно занижен, умря при започване на май м.г. Тя бе призната в реанимацията на " Пирогов " с кръвоизлив и оток на мозъка, провокирани поради болестта й и след лек удар по главата. Въпреки осъществената интервенция, Даная изпадна в мозъчна гибел.

Майката на Ани не се съгласи с резултата от първата инспекция на Министерство на здравеопазването, като упрекна, че в отчета има лъжи. Поиска втора инспекция, след която Изпълнителната организация " Медицински контрол " заяви, че е разкрила нарушавания в лекуването на умрялото 15-годишно момиче. Проверяващият екип е установил нарушаване при предписването и отпущането на лекарствен артикул. Всички документи, получени от лечебните заведения в хода на осъществяване на първата инспекция, са предоставени на бранш " Противодействие на корупцията в администрацията ", отдел " Икономическа полиция " към Главна дирекция " Национална полиция ".

Майката упрекна незабавната болница за гибелта на детето си и изиска оставката на ръководителя й. Тя не стопира своя митинг, подкрепяна от жители, които упорстват да се вземат ограничения, с цел да не се повтори нещастието с момичето и при друго дете. След среща в Министерство на здравеопазването стана ясно, че министърът на опазването на здравето проф. Христо Хинков е " подхванал всички нужни законови стъпки за освобождение на сегашния шеф на " Пирогов " доктор Валентин Димитров ". 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР