Вниманието сега трябва да бъде насочено към стабилността на здравната

...
Вниманието сега трябва да бъде насочено към стабилността на здравната
Коментари Харесай

Аркади Шарков: Не е добра идея НЗОК да лекува болните с коронавирус

Вниманието в този момент би трябвало да бъде ориентирано към стабилността на здравната система. „ Притеснява ме дали има потенциала да издържи притока от заболели. Затова са наложени тези по-строги ограничения. Италианската здравна система, която беше един от образците в Европа, рухна, тъй като позволиха грешката да олекотят ограниченията. Тук приказваме за инфраструктура, отделения, човешки запаси и тяхната отбрана с защитни средства. Да не се наложи след това лекари да лекуват лекари вместо пациенти “. Това разяснява пред БГНЕС здравният икономист от Експертен клуб за стопанска система и политика Аркади Шарков.
По отношение на финансовата страна, държавното управление отдели запас за битката с ковид. Въпросът е от кое място идват парите за лекуването на самите пациенти. Към момента идват от НЗОК, което не е добра концепция. Касата не е основана да работи в такива тежки епидемиологични условия. По-скоро би трябвало да идват от централно финансиране през Министерство на здравеопазването като мярка против развиване на самата зараза, счита здравният специалист.
Шарков предвижда също, че към края на годината ще се наложи актуализация както на бюджета на НЗОК, по този начин и на Национален осигурителен институт. „ В момента са спрени всички планови интервенции, може би при актуализирането на бюджета парите за тази цел ще бъдат пренасочени към по-нужни пера “, счита той.
Колко кревати за заболели от ковид са приготвени отвън София?
Като положителен детайл специалистът показва желанието и готовността на частните лечебни заведения да оказват помощ в изключителното състояние. Не на последни място Шарков счита, че би трябвало да се мисли какво ще се прави с общинските и държавните лечебни заведения и дали има действителен потенциал да одобряват такива пациенти.
Ще банкрутират ли поликлиники поради ковид?
Друга негова рекомендация е да се работи по електронизацията на системата. “За да не се постанова в бъдеще да се изпращат по аналогов път нови описи в екселски таблици към Министерство на здравеопазването и НЗОК и да не се постанова хората да звънят на персоналния си доктор за предписания, тъй като не могат да го посетят, би трябвало да бъде въведена Национална здравна осведомителна система. Хубаво е тя да бъде въведена до края на годината, с цел да се улесни и информационния развой сред всички структури в системата на опазването на здравето “, съобщи Аркади Шарков.
Здравните ограничения все още, заложени от спешния щаб, са задоволителни. Хората малко или доста усетиха потребността да се пазят един-друг, разяснява още той.
„ Всичко зависи от дисциплината в обществото, с цел да не се постановат и по-крути ограничения и влизане под цялостна карантина “, добави той.
В изявление за Actualno.cоm доктор Даниела Дариткова съобщи, че България е измежду отличниците в борбата с ковид. Според нея надалеч по-богати страни, с по-стабилни здравни системи са се оказало в състояние да не могат да се оправят, тъй като са забавили първичните противоепидемични ограничения. " Идеята на ограничаващите ограничения е да не се натовари здравната система за къс интервал от време с тежко заболели пациенти, с цел да може съответно да се оказва помощ на хората. Никоя здравна система, какъвто и потенциал да има, не може да се оправи с такова предизвикателство. Страшните данни от Италия, а към този момент и от Испания, за жалост, са урок за всички. "
Броят на инфектираните с ковид у нас е 243 души, от тях 3 са умряли. Оперативният щаб ще предложи на здравния министър да удължи периода на противоепидемичните ограничения до 12 април.
На 11 март Световната здравна организация разгласи пандемия от ковид. По последни данни на СЗО инфектираните в целия свят са над 414 хиляди души, а над 18 хиляди са умрелите.
НА ЖИВО: Последна информация и всичко за ковид, 26 март
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР