Вниманието на Централната банка на Русия се насочи към юана:

...
Вниманието на Централната банка на Русия се насочи към юана:
Коментари Харесай

Настъпват промени. От коя валута ще загуби доларът

Вниманието на Централната банка на Русия се насочи към юана: той се търгува интензивно, употребява се за спестявания, а продажбата на запаси поддържа курса на рублата и смекчава разноските за наказания. Защитавайки личната си стопанска система, други страни също минават към разплащания в национални валути. Така Китай подписа съответни съглашения с Япония, Бразилия и Иран. А Москва с Пекин и Делхи. Саудитска Арабия е подготвена да одобри заплащане за нефт във всевъзможни пари.

Интервенции и суапове

От началото на годината ЦБ на РФ са възобнови валутните интервенции на вътрешния пазар. От 7 февруари до 6 март са продадени юани за 160 милиарда рубли. Интервенциите компенсират загубите от съмненията в цената на петрола и стабилизират рублата.

" Това компенсира бюджетния недостиг, който зависи от приходите от нефт и газ с 30-50%. Недостигът на приходи се покрива от ФНБ и издаването на облигации на федералния заем. Сега има компликации с вложителите. Няма проблеми с ФНБ ", споделя членът на Надзорния съвет на Гилдията на финансовите анализатори и мениджъри на риска Александър Разуваев.

Освен това хазната ще попълни дивидентите на държавните компании. Правителството има задоволително принадлежности, с цел да поддържа курса на рублата. Например, към момента е допустимо да се издават ОФЗ за популацията, да се покачва главният %, отбелязва специалистът.

Доходите и рублата падат поради глобите. Финансовият анализатор Андрей Верников напомня, че управляващите нарекоха оптимално равнище от 70-80 рубли за $. „ Политиката ще се организира в сходство с този кулоар. Значително подсилване на националната валута ще понижи приходите в бюджета, само че прекомерното намаляване ще подтиква инфлацията и ще погребе проектите за постигане на задачата от 4-5% следващата година “, показва той.

" През лятото износът набъбна заради възходящите цени на силата, а вносът понижа заради глобите - получихме добър търговски баланс. Рублата стана доста мощна. Но с възобновяване на вноса износът не се усили, а националната валута отслабна. Курсът зависи от пазарните условия “, прибавя Разуваев.

По отношение на валутните суапове - краткотраен продан, в този случай с юани - това е обичайна версия на заема. " За да балансират скоковете в приходите в хазната, националните банки си отпускат заеми. Лихвите по такива заеми нормално са алегорични ", изяснява той.

Населението трансформира спестяванията в китайска валута. Такава се предлага от “Сбербанк ”, ВТБ, “Газпромбанк ” и доста други. Въпреки това, юанът също се колебае доста. Според Разуваев депозитите в арабски дирхами и даже в азербайджански манати могат да бъдат по-привлекателни заради по-голямата си непоклатимост.

Загуба на доверие

Финансовият специалист Юлия Макушева счита, че юанът към момента не е в положение да размени $. " Още 10 години американската валута няма да отстъпи. Най-вероятно рублата ще отслабне до 80 по отношение на нея ", предвижда тя.

Верников също счита, че няма да е допустимо бързо да се промени аварийна валута, макар че ролята ѝ в интернационалната търговия понижава. „ Това е политически въпрос. Досега деликатният баланс устройва всички. Но светът престана да мери всичко единствено в долари. Делът му в централните банки ще продължи да понижава. До 2022 година единствено Иран беше замразяван откъм активи. Но тази страна не е елементарен сътрудник за всеки. След като направиха същото с Русия, следвайки всички интернационалните правила, доверието в американската валута към този момент не е толкоз абсолютно “, акцентира той.

Половината от комерсиалния оборот сред Москва и Пекин е в юани и рубли. Освен това, съгласно китайското външно министерство, петролът и газът от страните от Персийския залив също ще се заплащат в юани. Китай и Саудитска Арабия подписаха всеобхватно съглашение за стратегическо партньорство. През декември Индия разгласи прехода към националната валута в комерсиалните разплащания с Русия. Взаимната търговия се е нараснала със 130% до 17 милиарда $. До 2025 година са планувани 30 милиарда

" Като цяло вероятността за разплащания в лични валути е много реалистична, това понижава рисковете и зависимостта от съмненията на обменния курс. Бюджетните доходи, приходите на експортьорите и цената на вносните артикули зависят от измененията в цената на $, ”, споделя финансовият специалист Елена Дроздова.

Нови пари

Но методите за прекосяване към националната валута не престават да се разискват. Макушева счита, че бъдещето е на електронните пари. " За нас е значимо да ръководим този развой. Например подобен беше казусът с еврото - когато се появи за първи път, не струваше нищо, а по-късно се увеличи доста. Когато доста хора преминат към цифрови технологии, виртуалната рубла също ще означи повишаване “, аргументира се специалистът.

Други специалисти оферират валутни зони, които сплотяват няколко страни. Например единните пари на Евразия. „ Това е от изгода както за нас, по този начин и за другарски евразийски страни. По-специално за Турция с нейната много слаба лира “, отбелязва Разуваев.

Няма подозрение, че е пристигнало времето за многополюсна финансова система. Големи съюзи като БРИКС се интересуват от лична валута. Този въпрос ще бъде разискван на срещата на високо ниво в Южна Африка в края на август. Необходимо е да се опрости взаимната търговия и да се реализира самостоятелност от излъчванията на недружелюбните страни.

Превод: В. Сергеев

Геополитически десант и в Троян с доцент Валентин Вацев, проф. Людмил Георгиев и трима Румен Петков-ци

Очакваме ви. Поканете и ваши другари и близки. Ще научите най-важните геополитически и вътрешнополитически вести от най-хубавите български анализатори.



Гласувайте с бюлетина № 14 за ЛЕВИЦАТА и съответно за 11 МИР Ловеч с лидер на листата Румен Вълов Петков - лекар по философия, основен редактор на `Поглед.Инфо` и в 25 МИР-София с преференциален №105. Подскажете на вашите другари в Ловеч и София кого да поддържат!?



Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР