Внимание, в града вече има нов участник в движението. Споделената

...
Внимание, в града вече има нов участник в движението. Споделената
Коментари Харесай

Зелена светлина: Споделена електромобилност в София

Внимание, в града към този момент има нов участник в придвижването. Споделената електромобилност пристигна и в София. Първо в централната част - тъкмо където й е мястото. С 25 електрическия автомобил за споделено прилагане, които след два месеца ще се усилят двойно. И с мрежа от станции за зареждане. Услуга, налична за всеки със смарт телефон, шофьорска брошура и предпочитание да разтовари улиците от ненужния трафик, а въздуха - от нездравословни газове.

Европейски средства, възторг и религия в новия модел са задвижили плана до този стадий. Борбата със скептицизма е сложна, само че доверието наподобява взима превес, счита Стефан Спасов - изпълнителен шеф на компанията, която вкарва електромобилността в София.

СТЕФАН СПАСОВ, изп. шеф на компания за електромобилност:
Интересът пораства. Ежедневно. За доста къс интервал от време ние имаме регистрирани над 4 000 консуматори.

Регистрацията става по електронен път за няколко минути. Апликацията се изтегля, а предоставените персонални данни са предпазени. Процесът на утвърждение се случва до един час. Апликацията демонстрира най-близките свободни електрически автомобили и заряда им, който дава отговор на километрите пробег. Оттам нататък просто се употребява една услуга с два клика на вашия смарт телефон и нищо повече. Изключително комфортно, спирате гратис в синя и зелена зона. Възможно най-идеалния вид - заплаща се единствено за времето, през което колата се употребява. Колко коства ли? Минималната цена, която би трябвало да заплатите, с цел да ползвате нашата услуга, е 3 лв. и 48 стотинки, което се равнява на 12 минути, защото ние тарифираме по 29 ст на минута.

Не сте длъжни да зареждате колата, само че е целесъобразно, в случай че я ползвате по-дълго. Ограничения във времето за наем няма. А зареждането е изцяло гратис в системата от близо 30 станции. Бързите обезпечават над 100 километра пробег за броени минути, а по-малко бързите за час-два вливат ток, задоволителен за всеки преход из столицата. Изрично молим нашите консуматори да не оставят колите под 10 км заряд. Има задоволително доста точки зарядни в София, които те изцяло гратис могат да употребяват. Иначе колата може да бъде оставена на комфортно за клиента място във всяка зона, маркирана с бяло на приложението. Ние имаме фит-мениджъри, които всекидневно обикалят София. Те се грижат за тези коли. Те ги зареждат, те ги чистят, те ги ревизират. Чудесен мотив хората да не помнят за персоналните си коли в натоварения център. Онези, които са пробвали, към този момент са наясно с ненадейно многото екстри.

СТЕФАН СПАСОВ, изп. шеф на компания за електромобилност:


Не е имало случай, когато някой да се качи на електрически автомобил и резултатът да не е над упованията му като прекарване. Това го споделям с ръка на сърцето.


Но има и проблем - след шофиране на електрически автомобил на човек не му се сяда зад кормилото на друга кола. Добре най-малко че опциите се усилват. Догодина споделените ел-коли ще бъдат 100. А в случай че всичко върви, както се споделя, по ток и жица, след две до три години те ще бъдат към този момент 300.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР