Внезапното решение на президента на САЩ Доналд Тръмп да изтегли

...
Внезапното решение на президента на САЩ Доналд Тръмп да изтегли
Коментари Харесай

Остава ли САЩ надежден партньор, след решението на Тръмп да се оттегли от Сирия?

Внезапното решение на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп да изтегли американски войски от сирийско-турската граница за сметка на сирийските кюрди, е необятно коментирано в медиите. Това разреши на Турция да стартира военна интервенция " Извор за мир ". Днес Тръмп зареди с още самун медиите обяснявайки решението си с аргумента " Кюрдите не помогнаха на Съединени американски щати през Втората международна война, не помогнаха в Нормандия – оказват помощ в Сирия, тъй като се бият за своите земи ".
Вестник " The Christian Science Monitor " показва, че неочакваното решение на Тръмп може да подкопае надеждността на Съединени американски щати като сътрудник , тъй като американско-кюрдският съюз против " Ислямска страна " (ИД) беше сполучлив. Но може би не става дума за занемаряване на кюрдите, а ставащото би могло да се преглежда и като поредна демонстрация на стила на Тръмп.
Президентът на Съединени американски щати от дълго време даде да се разбере, че задачата му е цялостно и дефинитивно евакуиране от дългите войни в Близкия изток. Освен това той изрази подготвеност да прави външна политика, воден от инстинктите си, даже в прорез със препоръките на неговия кръг от специалисти по национална сигурност, и казусът наподобява е подобен.
Но отдръпването повдига и въпроси за уговорките на Съединени американски щати към някогашен боен съдружник и за формулирането и надеждността на американската политика в областта на националната сигурност.
Изданието цитира сенатора демократ Тим Кейн, който съобщи в понеделник, че " доктрината Тръмп продължава: изоставяй съдружниците и насърчавай съперниците ". Сенаторът-републиканец Линдзи Греъм - непосредствен консултант на президента по националната сигурност, също сподели, че това е било " импулсивно решение ", което е " късогледо и безконтролно ".
В. " The Washington Post " извежда в заглавие, че " Тръмп означи началото на гротескна заключителна част във войната против " Ислямска страна ". Примирявайки се с турското навлизане в Североизточна Сирия, президентът Тръмп отвори вратата за нещо, което може да се трансформира в същински призрачен сън за Съединените щати и съдружниците им: възраждането на смъртоносната терористична организация, нарекла се " Ислямска страна " (ИД), сигнализира вестникът.
Опасността не се крие единствено в спящите кафези на групировката, които са още дейни и които създадоха през вчерашния ден три самоубийствени офанзиви в някогашната столица на терористите Ракка. По-големият риск произлиза от към 11 000 бойци на ИД, арестувани от Сирийските демократични сили (СДС) - ръководената от кюрдите милиция, която Тръмп изоставя - и които в този момент може да се опитат да избягат.
Докато Съюз на демократичните сили се активизира за борба с турците, евентуално сигурността в към 20 спонтанни пандиза ще се утежни, споделиха американски представители. Американските военни оповестиха, че няма да поемат надзор върху тях, няма да го създадат и европейските им съдружници. Турската рекламация, че може да управлява лагерите, е несъстоятелна, като се има поради, че доста от тези терористи са пристигнали в Сирия, преминавайки през Турция.
Каскадата от неприятни вести може да стане и по-лоша, в случай че бързо не бъдат подхванати дейности. Американски чиновници се притесняват, че с утежняването на сигурността филантропичните организации на Организация на обединените нации може да занемарят контрола върху лагера Ал Хол, където има над 70 000 бежанци, повече от 25 % от които са родственици на убити или пленени бойци на Ислямска страна.
През последните дни в Ал Хол имаше протести, а гости свидетелстват, че в някои региони в него влизането е прекомерно рисково. Изданието показва, че в случай че турското навлизане не е бърза и лимитирана интервенция, на каквато Тръмп се надява, може да се стигне до отблъскващ сюжет. С утежняването на сигурността в Североизточна Сирия, бойците на ИД може да избягат от пандизите, да щурмуват лагера Ал Хол и да се съберат със фамилиите си, а по-късно да възобновят терористичните набези против Запада, които започнаха през 2014 година
Стряскащият риск от преобразяване принудително на успеха против ИД в проваляне е резултат от хроничния неуспех на политиката на държавното управление на Тръмп, счита вестникът.Това, което в този момент става в Сирия, е рана, която Тръмп самичък си нанесе. Това ще му излезе скъпо политически, само че има и по-дълбок проблем. Американските триумфи в Близкия изток са толкоз малко и толкоз скъпи, с цел да бъдат прахосвани. Но точно това наподобява се случва в този момент в тази гротескна заключителна част на войната против ИД, обобщава " The Washington Post ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР