Внезапното нарастване на случаите на хепатит сред малките деца, ангажира

...
Внезапното нарастване на случаите на хепатит сред малките деца, ангажира
Коментари Харесай

Мистериозен хепатит при децата? Какво знаем досега |

Внезапното повишаване на случаите на хепатит измежду дребните деца, ангажира вниманието на експертите от целия свят. Разглеждат се няколко вероятни аргументи за разпространяването на заболяването измежду детската популация, само че господства версията, че съществена роля има аденовирус, който нормално провокира настинки, повръщане и диария.

Дори децата да се заразят с аденовирус, възможностите за развиване на чернодробно заболяване са извънредно ниски, споделят специалисти от Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство, представени от Би Би Си. Медията обобщава известните досега обстоятелства.

Какво е съставлява хепатитът?

Хепатит е терминът, с който се разказва възпалението на чернодробната тъкан. Често болестта се предизвиква от вирусна зараза, само че повода може да бъде и в излагането на определени химични субстанции, корист с  алкохол и опиати или генетично заболяване.

Как бяха видяни случаите на " тайнствен " хепатит?

Първото известие за необикновен (макар и ограничен) растеж на хепатит при дребните деца беше излъчено от Шотландия. Това провокира следствие от Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство (UKHSA), която през януари стартира да следи хоспитализациите в Англия, Уелс и Северна Ирландия.

В момента се проучват най-малко 111 случая при деца под 10 години, множеството от тях са до 5-годишни.

Първоначалните им признаци са били повръщане и диария, последвани от пожълтяване на кожата или бялото на очите, наречено жълтеница. От доказаните случаи 81 живеят в Англия, 14 в Шотландия, 11 в Уелс и 5 в Северна Ирландия.

По-голяма част от децата са с лека форма на болестта, само че при 10 от инфектираните се постанова чернодробна трансплантация.

Впоследствие за сходни случаи оповестяват и други страни по света, до през вчерашния ден, по публични данни, общият им брой е 169.

Какви са вероятните аргументи за появяването на " мистериозния " хепатит?

На медицината са познати доста и разнообразни типове аденовируси. Един съответен аденовирус, наименуван F41, е открит при около 3/4 от децата, които са били тествани, с доказан хепатит. Медиците считат, че този аденовирус се завръща, откакто през първата година на пандемията е липсващ изцяло поради рестриктивните мерки и изолацията.

Според някои от специалистите този аденовирус поразява най-често съвсем дребните деца, които са били бебета в годините на пандемия и не били контактни с каквито и да било вируси. Сега те са най-податливи на заразяване, което изяснява растежа на хепатит в ранна детска възраст. 

Лабораторните данни от Националната работа по опазване на здравето на Великобритания показват, че вирусите, които в този момент циркулират измежду децата под 5-годишна възраст, са повече, спрямо минали години.

Какво още е открито?

Около 16% от децата са били позитивни за ковид (SARS-CoV-2), когато са били признати в болница, само че защото по това време е имало доста инфектирани, не е било регистрирано като нещо извънредно.

Най-честите форми на хепатит – от А до Е – се предизвикват от характерни вирусни инфекции. Тези вируси обаче не са открити при наблюдаваните пациенти. А необятното географско разпространяване на случаите демонстрира, че няма явна връзка между заболелите деца, което изключва аргументи като нечиста храна да вземем за пример.

„ Информацията, събрана от нашите проучвания, от ден на ден потвърждава, че това повишаване на новия тип хепатит при децата е обвързвано с аденовирусна зараза “, заяви доктор Меера Чанд, шеф на отдела за клинични и нововъзникващи инфекции в Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство. " Въпреки това, ние задълбочено проверяваме други евентуални аргументи ", увери тя.

Може ли да има връзка с имунизациите против Коронавирус?

Не - нито едно от децата не е било имунизирано. Ваксините против ковид се ползват единствено на деца над петгодишна възраст в Обединеното кралство, което значи, че множеството диагностицирани с хепатит не дават отговор на това изискване. 

Възможно ли е да е следствие от преболедувана COVID инфекция?

Здравната организация преглежда предишни COVID инфекции при засегнатите деца, както и появяването на нов вид на аденовируса, като вероятни аргументи. Проучванията демонстрират, че дребен брой бебета и деца, инфектирани с ковид, са били лекувани от хепатит в други страни като Съединени американски щати, Бразилия и Индия. В множеството от тези случаи пациентите са се възстановили бързо и са били изписани за дни.

За какво да внимават родителите?

Родители, общопрактикуващи лекари и други здравни работници са предизвестени да внимават за признаци на жълтеница - жълт нюанс на кожата и други елементи на тялото, който най-лесно се забелязва в бялото на очите.

Други признаци на хепатит при децата могат да бъдат: тъмна урина; бледо, сиво изпражнение; кожен сърбеж; мускулни и ставни болки; висока температура; отпадналост; загуба на апетит; стомашни болки.

По-рано, на незабавна сесия на Европейския конгрес по клинична микробиология и инфекциозни заболявания (ECCMID) в Лисабон, учените оповестиха, че  " частите от пъзела стартират да се подреждат " и са все по-близо до намирането на разумно пояснение.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР