Внезапно се чул шум, сякаш задухал силен вятър и изпълнил

...
Внезапно се чул шум, сякаш задухал силен вятър и изпълнил
Коментари Харесай

Само Ден След Задушница Честваме Един От Най-Важните Празници В Православния Календар!

Внезапно се чул звук, като че ли задухал мощен вятър и извършил цялата къща, а над главата над всеки от молещите се явили пламъци, наподобяващи на огнени езици. Апостолите се изпълнили със Светия Дух и почнали да славят Бога на всички езици, които до тогава не знаели.

Пламъците били забележимият знак за въздействието на Светия Дух върху Христовите възпитаници, на които била дадена силата да проповядват Христовото обучение на всички нации. Така били сложени основите на Църквата, по тази причина и празникът Петдесетница се счита за неин рожден ден.

След този ден апостолите постановили християните да възпоменават това велико събитие - слизането на Светия Дух - всяка година на този ден. Понеделникът след Петдесетница е празникът на Светия Дух. Този празник Църквата е открила поради величието на Пресветия и Животворящ Дух, посредством който ни се подарява всяка мъдрост и който е източникът на живота.

За старозаветните Петдесетница бил един от трите велики празника. Първоначално празникът отбелязвал завършването на жътвата на ечемика. Празнувал се с приношение на самун и жертвени животни като ден на наслада и признателност, припомнящ странстванията в пустинята и освобождението от Египет.

В по-късни времена на този ден се отбелязвало приемането на Синайското законодателство, петдесет дни след излизането на евреите от Египет. Празникът бил церемониален и щастлив, в Йерусалим се стичало огромно голям брой хора, с цел да принесат в признателност на Бога откритата от закона жертва.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР