Внезапно декларираният интерес на главния прокурор Сотир Цацаров към офшортни

Внезапно декларираният интерес на главния прокурор Сотир Цацаров към офшортни ...

Експерти: Може да се готвят разкрития за офшорки преди изборите.


Внезапно декларираният интерес на главния прокурор Сотир Цацаров към офшортни сметки на политици може да е свързан с евентуални разкрития на тайни банкови сметки и недвижими имоти в чужбина на политици и висши държавни чиновници, каквито слухове има в последно време.

Това коментираха експерти от неправителствения сектор пред Mediapool по повод писмото на Цацаров до шефа на ДАНС Димитър Георгиев, с което главният прокурор иска агенцията да му даде цялата налична информация за сметки в чужбина, имоти и участие в офшорни фирми на хора, заемащи висши публични длъжности у нас. Става дума за недекларирани сметки, имущество на значителна стойност, притежавано лично или чрез други лица, участие в търговски дружества или офшорни компании, както и недекларирани разходи или инвестиции в чужбина.

Посочето бе, че информацията се иска с цел "извършване на преценка за наличие на предпоставки за упражняване на правомощията на прокуратурата".

"Трябва да разглеждаме случващото се в предизборен контекст. Двете големи политически сили говорят за офшорките на конкурентната", коментира в четвъртък пред бТВ Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията.

"Има някакви предположения, че в седмицата преди изборите ще се извадят такива информации. Това, което може да се случи, е да се подадат сигнали в ДАНС за някакви политици. Не факти и данни, а сигнали. Проблемът е как се проверяват тези сигнали. В България, ако искате да създадете проблем на конкурента, подавате сигнал, за да го вкарате в една спирала от проблеми и проверки", коментира анализаторът.

Източник: mediapool.bg