Внезапният банков фалит на американската Silicon Valley Bank в петък

...
Внезапният банков фалит на американската Silicon Valley Bank в петък
Коментари Харесай

Внезапният банков фалит на SVB показа опасностите от вдигането на лихвите

Внезапният банков банкрут на американската Silicon Valley Bank в петък беше крайната последица от трендове, намаляващи облагите и замъгляващи вероятностите пред банковия бранш. SVB набъбна до към 209 милиарда $ в активи с потребителска база, съсредоточена измежду започващи софтуерни и здравни компании. Този бизнес обаче се оказа изключително уязвим на въздействието на растящите лихвени проценти.

Когато фокусираните върху технологиите инвеститори бяха наранени от стесняване на паричните средства, провокирано от скорошния спад в бранша, те изтеглиха пари от сметките си, с цел да ги харчат или да ги реалокират в търсене на по-високи облаги. За да покрие тегленията, SVB продаде облигации в своя портфейл. Той също по този начин продава облигации, с цел да купува активи с по-висока рентабилност.

Но цената на облигациите, които продаваше, бе спаднала заради възходящите лихвени проценти, кристализирайки големи загуби. Това разтревожи клиентите на SVB, където 96% от активите се държаха в сметки, надхвърлящи лимита от 250 000 $ на Федералната корпорация за гарантиране на депозитите – тъй че те изтеглиха още повече пари.

Така регулаторът разгласи, че закрива SVB в петък в най-големия банков банкрут след международната финансова рецесия от 2008 година
Борсите са разтърсени от най-големия банков банкрут в Съединени американски щати от 2008 г.Притесненията за повтаряне на 2008 година
Притесненията, че други кредитори могат да бъдат хванати в сходна серпантина, натежаха върху цените на акциите на световните банки и постановиха прекъсване на търговията с акциите на американските районни банки, които външно приличаха на калифорнийския заемодател.

Въпреки това анализатори и участници в промишлеността споделят, че SVB е извънредно отклоняване в промишленост, която като цяло е доста по-стабилна и по-добре финансирана, в сравнение с преди рецесията.

Не мисля, че това е 2008 година “, сподели Шийла Баир, която ръководеше FDIC по време на рецесията.

Но тя назова неуспеха „ значимо увещание, че банките, които мощно разчитат на незастраховани депозити, могат да бъдат обект на банково бягство и финансовите активи, даже хипотетичните безвредни държавни скъпи бумаги, губят стойност, когато лихвените проценти се повишат “.

За множеството банки се чака натискът, който накара SVB да излезе от бизнеса, да понижи облагите, което ги прави по-малко привлекателни за вложителите в кратковременен проект, само че не заплашва главната им кредитоспособност, споделиха анализатори.

Това ще форсира възходящата война за депозити и ще ограничи облагите на банките “, сподели Хю ван Стейнис, заместник-председател на съветника на банките Oliver Wyman.

Загубите от продажби на облигации в размер на 1.8 милиарда $ на банкрутиралия заемодател също подчертаха различен необятно споделян проблем: доста банки са паркирали парите на вложителите в държавни облигации с закрепена рента, които са изгубили стойност заради бързото повишаване на лихвените проценти. FDIC неотдавна заяви, че банките в Съединени американски щати имат 620 милиарда $ комбинирани неосъществени загуби в своите портфейли с скъпи бумаги.

SVB получи по-голямата част от финансирането си от депозити и имаше повече от 50% от активите си в скъпи бумаги, тъй че трябваше да продаде някои, с цел да върне парите на вложителите. Повечето банки имат по-широк набор от източници на финансиране и активи. В множеството случаи те държат облигациите си до падежа, без въобще да осъзнават загубите на хартия, споделиха анализатори.

„ SVB е специфичен случай “, пишат анализатори от Barclays, само че по-късно признават, че „ натискът върху депозитите е максимален за по-малките банки, в това число районните. Глобалните банки имат по-разнообразни източници на финансиране и затова са по-малко уязвими от този риск ”.

Баир твърди, че строгият контрол би оказал помощ да се уверят вложителите, че SVB е изключение.

„ Фед в действителност би трябвало да подложи огромните банки на сериозен стрес тест, който включва сюжет с високи лихвени проценти – нещо, което не е правил от 2018 година Наистина би трябвало да знаем какъв тип загуби могат да понесат в портфейлите си с скъпи бумаги, “ тя сподели.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР