Внезапните наводнения, които отнеха живота на хиляди хора в Либия

...
Внезапните наводнения, които отнеха живота на хиляди хора в Либия
Коментари Харесай

„Медикан” и наводненията в Либия: Свръхмощните бури, които могат да зачестят

Внезапните наводнения, които лишиха живота на хиляди хора в Либия тази седмица, са провокирани от " медикан " - рядко, само че разрушително метеорологично събитие, което съгласно учените ще се ускорява в изискванията на стопляне на света .

Терминът е комбиниране от думите " средиземноморски " и " вихър ". Използва се от учените и синоптиците, само че не е толкоз прочут на необятната общност, написа „ Гардиън “.

Медиканите, които нормално се образуват в елементи от Средиземно море покрай северния африкански бряг , са сходни на ураганите и тайфуните, макар че могат да се развият в по-хладни води.

Те могат да имат и физическа аналогия на сателитните фотоси като въртяща се маса от буреносни облаци, обграждаща око в средата.

Отприщват се свирепи ветрове и дъждове ; бурята Даниел изсипа към 170 мл дъжд в Либия. Това ще се ускори с световното стопляне, настояват учените.

" Убедени сме, че изменението на климата усилва преваляванията , свързани с такива стихии ", споделя професорът от Университета в Рединг Лиз Стивънс.

Средиземноморските циклони нормално са по-малки и по-слаби от тропическите си еквиваленти и разполагат с по-малко пространство за развиване.

Тяхната оптималната мощ нормално е еквивалентна на вихър от категория 1 по скалата на Сафир-Симпсън , като скоростта им е 119-153 км. в час.

Медиканите нормално се образуват през есента , когато морето е топло, в западната част на Средиземно море и в региона сред Йонийско море и северноафриканския бряг, изяснява Сюзън Грей, професор в департамента по метеорология на университета в Рединг.

Слой от по-студен въздух от по-големи височини образува конвекции с по-топъл въздух, навлизащ от морето, които се събират към център на ниско налягане.
По данни на Националната океанска и атмосферна администрация на Съединени американски щати медиканите се образуват приблизително един път или два пъти годишно.

Докато ураганите се движат от изток на запад, медиканите от време на време се движат от запад на изток.

Преди да удари Либия, Даниел връхлетя България, Гърция и Турция предходната седмица.

Между 2016 и 2018 година край Гърция се появиха три медикана , а през 2019 година испанските метеорологични служби идентифицираха един сред Балеарските острови и алжирското крайбрежие.

През септември 2020 година в Гърция се развихри медикан със скорост до 120 километра в час, наименуван Янос, който умъртви трима души в град Кардица и провокира наводнения, свлачища и спиране на електрозахранването.

През 2021 година е обиден и италианският остров Сицилия.

През 2020 година френската метеорологична работа Meteo-France съобщи, че е мъчно да се дефинират климатичните сигнали от медиканите заради тяхната необичайност.

Макар че учените все по-често съумяват да разгадаят евентуалния резултат от изменението на климата върху вероятността за настъпване на рисково метеорологично събитие и неговата активност, към момента не е извършено сходно атрибутивно изследване за Даниел.

Като цяло специалистите настояват, че стоплянето на температурата на морската повърхнина , провокирано от провокираните от индивида климатични промени, ще направи рисковите стихии по-интензивни.

Според учените от началото на индустриалната ера океаните са абсорбирали 90% от непотребната топлота, създадена от човешката активност.

Испански откриватели оповестиха, че през юли Средиземно море е достигнало най-високата си температура в историята, а Европа беше изпепелена от поредност от горещи талази.

Плитките води на източната част на Средиземно море и Атлантическия океан са с два до три градуса по Целзий по-топли от нормалното, което би могло да докара до турболенция като Даниел.

" Фактът, че Даниел може да се образува като медикан... евентуално е резултат от по-високите температури на морската повърхнина и затова от провокираните от индивида климатични промени ", добави климатологът Карстен Хаущайн от Лайпцигския университет в Германия.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР