Внезапни наводнения в Сомалия убиха 50 души и прогониха близо

...
Внезапни наводнения в Сомалия убиха 50 души и прогониха близо
Коментари Харесай

Внезапни наводнения в Сомалия убиха десетки, оставиха стотици хиляди без дом

Внезапни наводнения в Сомалия убиха 50 души и прогониха близо 700 000 от домовете им, сподели държавен чиновник, като проливните дъждове, започващи във вторник, се чака да влошат тежкото състояние на страната.

Регионът на Африканския рог претърпява поройни превалявания и наводнения, свързани с метеорологичния феномен Ел Ниньо, които лишават десетки животи и предизвикват широкомащабно разселване, в това число в Сомалия, където пороите унищожиха мостове и наводниха жилищни региони.

" Петдесет души починаха при бедствието... до момента в който 687 235 души бяха принудени да изоставен домовете си ", сподели шефът на Сомалийската организация за ръководство на бедствия Мохамуд Моалим Абдулахи на брифинг за пресата в понеделник.

" Очакваните дъждове сред 21 и 24 на Ноември... може да аргументи повече наводнения, които могат да причинят гибел и опустошения, " добави той.

В събота филантропичната организация на Организация на обединените нации OCHA сподели, че броят на хората, разселени от проливни дъждове и наводнения в Сомалия, се е " съвсем удвоил за една седмица ", до момента в който общо 1,7 милиона души са били наранени от бедствието.

" Освен това пътища, мостове и писти са развалени в няколко региона, което визира придвижването на хора и доставки и води до повишение на цените на главните артикули, " OCHA сподели.

Британската благотворителна организация Save the Children в четвъртък заяви, че повече от 100 души, в това число 16 деца, са починали и повече от 700 000 са били принудени да изоставен домовете си в Кения, Сомалия и Етиопия заради неочаквани наводнения.

Рогът на Африка е един от районите, които са най-уязвими от изменението на климата и рисковите климатични феномени се случват с нараснала периодичност и активност.

Регионът излиза от най-тежката суша от четири десетилетия след голям брой провалени дъждовни сезони, които оставиха милиони хора в потребност и опустошиха посеви и добитък.

Хуманитарни групи предизвестиха, че има възможност обстановката единствено да се утежни и приканиха незабавна световна интервенция, защото се чака Ел Ниньо да продължи най-малко до април 2024 година

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР